ΚΕΙΜΕΝΑ


 -----------------------------------------------

Μιλούν για εμένα, χωρίς εμένα!!

14-11-2011 


Διαβάζω στο protagon σε άρθρο του Αλέκου Λασκαράτου 
  "Σύσσωμη λοιπόν η Αριστερά, ευρωπαϊκή και μη, βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων. Η επιλογή της μη συνευθύνης και της μη εμπλοκής τούτες τις ιστορικές στιγμές για τον τόπο, αποτελεί στρουθοκαμηλισμό και παραβίαση της βούλησης μεγάλου μέρους των αριστερών πολιτών"

Σαν Αριστερός λοιπόν, νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω, να αντισταθώ σε αυτήν την ιδεολογική λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει, όλοι οι "διαμορφωτές συνείδησης", έστω και αν ξέρω πως αυτά που γράφω είναι ίσως κοινότυπα, χρήσιμα όμως να ακούγονται και επαναλαμβάνονται, σε αυτούς τους "πονηρούς" καιρούς.
Διαβάζω, βλέπω, και ακούω διάφορους "σοβαρούς" καθηγητές, επιστήμονες, φιλόσοφους, και κυρίως δημοσιογράφους, να μου λένε πόσο καλή είναι η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, για τη Χώρα, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πόσο πολύ κινδυνεύαμε, να χρεοκοπήσουμε, να μην έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις, και την τελευταία στιγμή δια της επιφοίτησης, κατάλαβαν τις "ευθύνες" τους οι "μεγάλοι" ηγέτες τους, και αποφάσισαν να ενωθούν για να μας σώσουν!
Μας πλασάρουν ένα παραμύθι, πως η Ελλάδα είναι ένας ενιαίος, ομοούσιος, και αδιαίρετος τόπος, όπου ζουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, εργάζονται και απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά, και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες, έχοντας δεδομένη την πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία του καπιταλιστικού νεοφιλελευθερισμού τους, και μας θεωρούν όλους υποταγμένους θιασώτες του.
Ανάγουν τα πάντα σε μια και μοναδική πραγματικότητα
Αυτήν, της αδιαμφισβήτητης  ένταξη μας για πάντα στην ευρωπαϊκή παρέα του ευρώ, και της υποταγής μας στα όποια σχέδια κάνουν για μας, οι κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις που διαφεντεύουν εκεί.
Η κυριαρχία της λογικής, μαύρο-άσπρο!! Σε αυτή λοιπόν τη λογική του μονόδρομου,  θέλουν να εντάξουν όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, κάνοντας τους να πιστέψουν πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο! ΄Η το υπάρχον πολιτικό σύστημα με όλα τα κακά που το συνοδεύουν, ή θα γίνουμε Β. Κορέα, Κούβα, και Αργεντινή, αρέσκονται να μας "συμβουλεύουν".  Όμως δεν σταματούν εκεί. Δεν τους φτάνει μόνο αυτό. Θέλουν πολιτική υποδούλωση και των κομμάτων της αριστεράς.
Όχι κύριε Λασκαράτο. Εφ΄όσον μιλάς για εμένα σε πληροφορώ πως η βούληση μου δεν είναι αυτή που νομίζεις. Δεν θα μου επιβάλλεις την δική σου βούληση, για δική μου. Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σου, ότι η βούληση των αριστερών, ήταν να συμπράξουν τα κόμματα της αριστεράς σε αυτή την ιδεολογική και πολιτική "σούπα" διάσωσης της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Δεν έχει καμία θέση η Αριστερά σε τέτοιου είδους εθνικοπατριωτικές κορώνες περί διάσωσης της χώρας. Τα συμφέροντα που υπηρετεί η αριστερά και τα κόμματα που την εκπροσωπούν, είναι στο άλλο άκρο, είναι δίπλα στον εργαζόμενο άνθρωπο, στα προβλήματα του, και απέναντι σε αυτούς που τα δημιουργούν. Η αριστερά είναι το μέλλον και η ελπίδα για μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που ζούμε τώρα.
Η συμπαραταγμένη Αριστερά, είναι η μοναδική λυση και η μόνη διέξοδος για τους πολίτες που αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το άδικο και απάνθρωπο πολιτικό σύστημα.

------------------------------------------------------------------------------
25-10-2011
Λίγα λόγια για το bloggingΆρχισα το blogging πριν από 5 χρόνια περίπου, με μεγάλη ικανοποίηση που επιτέλους υπήρξε ένα μέσο προσβάσιμο,φτηνό και εύκολο που να μπορείς να γράφεις ελεύθερα για οποιαδήποτε ¨προσωπικά¨ η δημόσια θέματα, που ταυτόχρονα να γίνονται ¨κτήμα¨ του καθενός ανά τον κόσμο! 

Από την αρχή η επιλογή μου ήταν αυτή του επώνυμου blog,γιατί θεωρούσα πως αυτό το ισχυρό όπλο που είχα στα χέρια μου,πρέπει να έχει ταυτότητα, να προσδίδει κύρος και σεβασμό για την ¨αλήθεια¨ και αξιοπιστία του. Φυσικά δεν έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και ούτε σκέφτηκα ποτέ να βγάλω χρήματα από αυτή τη δουλειά ,αναρτώντας διαφημίσεις η πληρωμένα κείμενα. Είναι μια καθαρά προσωπική μου υπόθεση και παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης έχοντας μόνο την προσωπική ικανοποίηση ότι αφήνω κάπου στον ¨χώρο¨ το στίγμα της ύπαρξης μου. 

Γράφω για ότι με συγκινεί, μου τραβά το ενδιαφέρον, θέλω να προβάλλω η να στηρίξω. Απευθύνομαι σε όλους τους συνανθρώπους μου με διάθεση θετικής προσφοράς αλλά και διεκδικώντας να κάνω κριτική σε κάθε δημόσιο πρόσωπο και σε κάθε μορφής εξουσία. Αναρωτιέμαι πόσοι bloggers θα μπορούσαν να ισχυριστούν χωρίς να ψεύδονται, αυτές τις απλές και κατανοητές αιτίες...

Βασικό στοιχείο για το αποτέλεσμα της δουλειάς σου σε κάθε τομέα, πιστεύω, είναι το κίνητρο που έχεις για να την κάνεις. Κίνητρο που αποτυπώνεται στο έργο σου σαν ένα συστατικό του στοιχείο προσδίδοντας του θετικά η αρνητικά χαρακτηριστικά.


Την παραπάνω διαπίστωση την έκανα ασχολούμενος με την τέχνη, αλλά και στο blogging τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά.

Πολλοί φίλοι bloggers ξεκίνησαν τις προσωπικές τους «ιστοσελίδες» σαν μια μοντέρνα εκδοχή των παλιών «λευκωμάτων» στο εκατοντάφυλλο τετράδιο των μαθητικών μας χρόνων, που ήταν πράγματι ένα «μέσο» επικοινωνίας μεταξύ φίλων, γνωστών και αγνώστων, που ήταν ευκαιρία να γνωρίσουμε.

Με την ίδια ευκολία σήμερα μπορεί ο καθένας να φτιάξει μια «προσωπική» ιστοσελίδα, και μέσα εκεί να μπορεί να «ανεβάζει» και επικοινωνεί, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνονται και σχόλια πάνω σε αυτά. Έτσι βλέπουμε καθημερινά να δημιουργούνται εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες και βέβαια χιλιάδες ανά τον κόσμο, ενώ αντίστοιχα να γίνονται ανενεργές πολλές άλλες.

Είναι φυσικό, μέσα σε αυτές τις χιλιάδες των ιστοσελίδων ( blogs) , να βρει κανείς «κάθε καρυδιάς καρύδι». Από σοβαρά, αξιόπιστα, έγκυρα και αξιόλογα κείμενα μέχρι ανούσια, αδιάφορα, μονόπλευρα και «στημένα».

Και καλά όλα αυτά όσο η ενασχόληση αυτή γίνεται μόνο στο πλαίσιο της προσωπικής παρέμβασης. Γιατί η «σούπα» αρχίζει και χαλάει όταν σε αυτή την ιστορία αρχίζει και μπαίνει ο παράγοντας κέρδος και εισόδημα που μπορώ να βγάλω από αυτή τη «δουλειά». Λίγο η Goggle με τον blogger και τα συνεχή μηνύματα για να βάλεις διαφημίσεις στο blog σου, λίγο ότι σου αρέσει η ιδέα του κέρδους , λίγο το «ψώνιο» που μπορεί να κουβαλάς, πέφτεις στην παγίδα της ...ανακάλυψης ενός νέου κινήτρου για την προσωπική σου ιστοσελίδα.

Έτσι βλέπουμε να μετατρέπονται προσωπικές ιστοσελίδες κάπως δημοφιλείς, σε…. δημοσιογραφικά «portal», να αναμασούν τις ίδιες χιλιοπαιγμένες πληροφορίες και ειδήσεις, χωρίς να προσδίδουν στο τομέα ενημέρωση τίποτα ιδιαίτερο η άξιο προσοχής. Τις περισσότερες δε φορές, τα κείμενα αυτά, είναι αυτούσια αντιγραφή από κάποιο άλλο μέσο, χωρίς να αναφέρουν καν την πηγή αυτή. Είναι δεδομένο πως απ΄τη στιγμή που μπαίνει διαφήμιση στο blog και αποδίδει κέρδη στον κάτοχο του, από αυτή τη στιγμή λοιπόν χάνει την « αθωότητα» του. Παύει να είναι « προσωπικό ημερολόγιο και γίνεται « όργανο» μέσω του οποίου επικοινωνεί πληροφορίες και δεδομένα με σκοπό και το κέρδος. 

Αλλά το πιο μεγάλο λάθος που πιστεύω πως γίνεται, είναι η προσπάθεια να αντικαταστήσουν τα κλασσικά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, με έναν άγαρμπο μιμιτισμό και με όλα τα «παρελκόμενα» αυτών των μέσων, όπως την συνεχή προσπάθεια για «αποκλειστικότητες», για την πρώτη «είδηση» κ.λ.π. Η χρησιμοποίηση προκλητικών και πιασάρικων τίτλων που να τραβούν εύκολα το μάτι και την προσοχή και που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται καν στο περιεχόμενο, ενώ θέματα όπως το σεξ, η βία, τα επεισόδια, κλπ, προβάλλονται ιδιαίτερα, σαν κράχτες, σαν καρότο στην αναζήτηση πελάτη… 

Και βέβαια πολλοί ακολουθούν και τους αντίστοιχους διαδικτυακούς μηχανισμούς όπως την χρησιμοποίηση των tags με τέτοιο τρόπο, επιλέγοντας εκείνες τις λέξεις, ώστε να τραβούν την προσοχή στα «ψαχτήρια». Η συχνή παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων για την κάθε ανάρτηση, τα καθημερινά «χτυπήματα» που κάνει, το πως και με τι «ανεβαίνουν» τα ποσοστά θέασης, είναι η πρόκληση, το κίνητρο για να επικεντρώνεις στα θέματα εκείνα που ανεβάζουν τεχνητά τις «στήλες» των στατιστικών και παράλληλα των κερδών σου. 

Υπάρχει ακόμα μια σκοτεινή πλευρά που θέλω επίσης να θίξω. Τα blogs σε διατεταγμένη υπηρεσία. Τα blogs που κατασκευάζονται για να προπαγανδίζουν, πολιτικές, πολιτικούς και διάφορους άλλους, χρησιμοποιώντας γι΄ αυτόν τον σκοπό, κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο και κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Συγκαλυμμένα πίσω από την ανωνυμία τους εξαπολύουν τόννους λάσπης σε όποιον στοχοποιήσουν. Είναι η γνωστή μέθοδος του Γκαίμπελς "Πες, πες ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει...!"

------------------------------------------------------------------------------
17-10-2011

Βδομάδα κορύφωσης των αγώνων!
Ξεκινάει σήμερα η κρίσιμη εβδομάδα της κορύφωσης των αγώνων των εργαζομένων, ενάντια στη πολιτική της τρόικα και της κυβέρνησης ενάντια στην υποτίμηση της ζωής και του μέλλοντος των παιδιών μας. Εβδομάδα που εξ όσων θυμάμαι στη μεταπολιτευτική περίοδο, δεν έχει ξαναυπάρξει, με τόση ένταση συσσωρευμένη, με συμμετοχή σε αγώνες συνδικάτων όλων των κλάδων και σε μεγάλο βαθμό καθαρό τον στόχο και την επιδίωξη τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα, γίνεται ολο και πιο επικίνδυνη, όσο καταλαβαίνει πως ο χρόνος που της απομένει είναι ελάχιστος και οι δεσμεύσεις που εχει αναλάβει απέναντι στη τρόικα ανεκπλήρωτες. Χρησιμοποιεί ολα τα διαθέσιμα όπλα της εξουσίας για να σπείρει το φόβο και να υποτάξει τους εργαζόμενους που αντιδρούν, όμως οσο πιο σκληρά και απάνθρωπα είναι αυτά τα μέτρα τόσο μεγαλύτερη συσπείρωση και αλληλεγγύη εκφράζεται ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Ναι αυτή η βδομάδα ειναι η κορύφωση ενός αγώνα που έχει πλέον άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι αγώνας πολιτικός είναι αγώνας για να φύγει αυτή η επικίνδυνη για όλους κυβέρνηση , και ο Λαός να αποφασίσει έχοντας πλέον γνώση για τα προβλήματα της χώρας, ποιες πολιτικές πρέπει να επιλέξει μέσα από εκλογές.

Γιατί σίγουρα υπάρχουν παραπάνω απο μια λύσεις, και όχι μόνο η μια και μοναδική λύση της υποταγής στις αποφάσεις της τρόικα που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικοί του συνέταιροι. Λύσεις που πρέπει να είναι σε διαφορετική κατεύθυνση απο αυτή της υποτέλειας και υποταγής στα μεγάλα ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα, αλλά πίστης και υποταγής στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.---------------------------------------------------------
11-10-2011

Μια απλή ιστορία,προς γνώσιν και συμμόρφωση!

Έχει χοντρύνει πλέον το παιχνίδι πάρα πολύ. Στο στόχαστρο έχουν μπει πλέον όλα τα κοινωνικά στρώματα που ζουν με την εργατική τους δύναμη (σωματική και πνευματική), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μια βίαιη υποτίμηση της ζωής και των αξιών της, που σοκάρει την ελληνική κοινωνία.

Το σκάσιμο μιας φούσκας που δεν μας πάει στο 2004 όπως παραδέχτηκε και ο αντι(πρόεδρος) της κυβέρνησης Βενιζέλος, αλλά πολύ πιο πίσω. Ίσως στη περίοδο του 1967στη περίοδο της χούντας, όπου είχαν καταργηθεί βασικές ελευθερίες του λαού και οι συνταγματάρχες και ταξίαρχοι κυβερνούσαν με βασιλικά και προεδρικά διατάγματα!

Αποφασίζουμε και διατάσσουμε!!

Στο όνομα του ελληνικού λαού βεβαίως που έπρεπε να σωθεί από τους κομμουνιστές τους αριστερούς , τους κεντρώους τους δεξιούς και όσους τέλος πάντων πίστευαν στη δημοκρατία.

Και τώρα οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ μας λένε πως μας σώζουν απο την χρεωκοπία που οι ίδιοι μας οδήγησαν με τις πολιτικές τους, κυβερνώντας σε εναλλαγή με τους άλλους σωτήρες της ΝΔ τα τελευταία τριάντα χρόνια!

Ναι ρε Γιωργάκη εσυ ήσουν υπουργός στις κυβερνήσεις του πατέρας σου τα τελευταία τριάντα χρόνια...το ξέχασες; η δεν ήξερες τι αποφάσιζες σαν υπουργός ; Ρε Πάγκαλε τώρα ξύπνησες απο τον λήθαργο; εσύ δεν ήσουν υπουργός τόσα χρόνια μαζί με την Βάσω, τον Ρέππα, και όλη την ομάδα που παίζει ακόμα και σήμερα παιχνίδι, δεν ξέρατε οτι το παιχνίδι αυτό έχει στο τέλος και έναν λογαριασμό;

Γιατί κάνετε σήμερα σαν να πέσατε στην Ελλάδα με αλεξίπτωτο τα τελευταία δυο χρόνια, και με έκπληξη διαπιστώνετε όλους τους ξεχασμένους λογαριασμούς;

Πολύ φοβάμαι όμως πως ότι κάνετε, το κάνετε συνειδητά και με πλήρη γνώση των αποτελεσμάτων και συνεπειών τους. Έχετε στο βάθος του μυαλού σας μια λογική που λέει οτι μπορείτε εύκολα να πάρετε πίσω ολα αυτά που "μοιράζατε" τόσα χρόνια στον λαό για να σας ψηφίζει και να το παίζετε εξουσία. Ναι αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας ένα ατελείωτο δούναι και λαβείν. Μια ατέλειωτη βάρβαρη συναλλαγή κάτω απο το τραπέζι εξουσιαστών και εξουσιαζομένων, μακρυά απο κάθε έννοια λογικής, δικαίου, και αξιοκρατίας. Μια λογική εύκολη απλή όσο και προσοδοφόρα, ανάλογα βέβαια με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης! Λογική που παρέσυρε μεγάλες λαϊκές μάζες σε μια ουτοπία καταναλωτισμού και "εύκολης" ζωής που στηριζόταν σε ξύλινα πόδια.

Αυτός ο λαός λοιπόν που εύκολα μπορεί να παρασυρθεί και να χειραγωγηθεί πρέπει να υποταχθεί στα νέα σχέδια της εξουσίας. Τώρα είναι η σειρά του plan B!

Τώρα του παίρνουμε, του αφαιρούμε, του αδειάζουμε την τσέπη και τη ζωή, φτάνοντας τον πάλι σε επίπεδα προγενέστερα σε επίπεδα φτώχειας. Μια ισοπέδωση προς τα κάτω όλων, για να μην αισθάνεται "μειονεκτικά" κανένας! Παιχνίδι να γίνεται, που λένε στη ... πιάτσα!

Και όμως απο όλη αυτή την ιστορία ασφαλώς κάποιοι είναι κερδισμένοι πάντα! Κάποιοι γινονται συνεχώς πλουσιότεροι, εξασφαλίζοντας με κάθε τροπο υπερκέρδη, τα οποία διακινούν όπου θέλουν και όπως θέλουν προς όφελος του πολλαπλασιασμού τους και όχι φυσικά του .... έθνους.

-----------------------------------------------------------------------------

Λυπάμαι όταν πολλοί πολίτες σήμερα, βρίζουν τον εαυτό τους για τις πολιτικές τους επιλογές και για την στήριξη τους σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...αλλα ποτε δεν ειναι αργα

-------------------------------------------------------------------

20-9-2011

Εκλογές τώρα !
Τώρα που άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του και ο Αντωνάκης , είναι πλέον ακόμα πιο καθαρό σε πλατιές λαϊκές μάζες , ότι η πολιτική της ΝΔ και αυτή του ΠΑΣΟΚ, είναι ακριβώς ίδια. Αυτό που αλλάζει μόνο, είναι τα πρόσωπα που θα την εφαρμόσουν.

Τα δυο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και τα οποία είναι συνυπεύθυνα για την χρεωκοπία της, από σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες που είχαν όταν ιδρύθηκαν, μπαίνοντας στο καζάνι του μαγειρείου της εξουσίας, κυρίως βέβαια το ΠΑΣΟΚ, έχασαν τα όποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούσαν , έμειναν στην άκρη διακηρύξεις και προγράμματα, έγιναν τελικά ένα συνοθύλευμα διαχειριστών της κρατικής εξουσίας στο όνομα των πραγματικών ¨αφεντικών¨ αυτού του τόπου.

Στη πορεία τους αυτή, χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να διαφθείρουν με τη σειρά τους , πρόσωπα και συνειδήσεις των οπαδών και ψηφοφόρων τους, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον κρατικό κορβανά, που σαν νόμιμοι διαχειριστές του τον εξέλαβαν σαν ατομική τους περιουσία, σκορπώντας το δημόσιο χρήμα κατά βούληση.

Και βέβαια δανείζονταν συνεχώς , γιατί παράλληλα τα έσοδα του κράτους με τα έξοδα απείχαν παρασάγγας!!

Στο αποκορύφωμα της σήψης και της παρακμής αυτού του μορφώματος διακυβέρνησης πριν δυο χρόνια, ο ένας εταίρος παραιτήθηκε του δικαιώματος να ¨σώσει ¨ τη χώρα ενώ ο άλλος φρέσκος και αδόκιμος εταίρος χρησιμοποιώντας το γνώριμο παραπλανητικό, εξαγγελτικό λόγο για λεφτά που υπάρχουν, μας οδηγεί από τότε σε έναν τέτοιο γκρεμό, που δεν γνώρισε ποτέ μέχρι τώρα η χώρα.
¨Καίγοντας ¨ κάθε ικανό, σοβαρό, αξιόλογο, στέλεχος υπήρχε σε αυτό το κόμμα,  κάνοντας τους υποχρεωτικά συνυπεύθυνους (με τη θέληση τους βέβαια), τους συμπαρασύρει όλους σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή !

Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία νομιμοποιητική εντολή από τον Λαό που για άλλα τον ψήφισε και τελείως διαφορετικά πράττει.

Η εκ των υστέρων νομιμοποίηση με διενέργεια αμφιβόλου σκοπιμότητας δημοψηφισμάτων και όταν όλα θα είναι πιο εύκολα για την κυβέρνηση , φανερώνει αν μη τι άλλο το παραπάνω!

Όλη η αντιπολίτευση συμφωνεί τουλάχιστον σε μια πρόταση.

Η προσφυγή σε εκλογές με όλο το πρόβλημα εν εξελίξει, τις διαμορφωμένες και επικαιροποιημένες θέσεις των κομμάτων για την διαχείριση του, είναι η μόνη δημοκρατική λύση για το ποια πρέπει να είναι η πορεία της χώρας.

Τη λύση πρέπει να την δώσει ο Λαός με την ετυμηγορία του,τουλάχιστον τώρα δεν μπορεί κανείς να του κρύψει την πραγματικότητα !--------------------------------------------------------------------------------


"Πέμπτη φάλαγγα"....

                                                                                                 21-06-2011


Δυο πράγματα απο την χθεσινή ημέρα θέλω να σχολιάσω, που δεν είναι βέβαια διαφορετικά, ένα είναι, και παρουσιάζεται κατά περίπτωση με διαφορετικό πρόσωπο. Τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στα ΕΛΠΕ.

Κοινό τους γνώρισμα η στενή πρόσδεση στο άρμα της "εξουσίας ΠΑΣΟΚ", και η τυφλή υποταγή στα κελεύσματα της πολιτικής που αυτό ασκεί στη χώρα, αλλά και σε κάθε "χώρο" όπως τα ΕΛΠΕ.

Οι πρώτοι υπακούοντας σε μια λογική δισυπόστατη, ταξική αντιλαϊκή υποταγμένη στα μεγάλα ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα, σε σύγκρουση ακόμα και με την συνείδηση τους, υποτασσόμενοι στα εκβιαστικά διλήμματα της ηγεσίας τους ψήφισαν και έδωσαν "εμπιστοσύνη"σε μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και κομμάτι - κομμάτι ξεπουλάει τη χώρα

Οι δεύτεροι υπακούοντας στα στενά προσωπικά τους συμφέροντα, κόντρα στο σύνολο των συναδέλφων τους που αντιστέκονται αγωνιστικά στην επίθεση της διοίκησης για περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, παίζοντας ένα γνωστό τους άλλωστε ρόλο, αυτόν της "πέμπτης φάλαγγας", τορπιλίζουν κάθε έννοια ενότητας και αγωνιστικότητας των εργαζομένων κάνοντας έτσι πιο εύκολο το έργο της διοίκησης να περάσει τα σχέδια της.

Δυο περιπτώσεις που δείχνουν το ίδιο αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας, την ευκολία να διαφθείρει συνειδήσεις, να υποτάσσει συμφέροντα, να δημιουργεί αντιθέσεις και ρήξεις με το παρελθόν όταν οι άνθρωποι δεν έχουν αντιστάσεις στις άνομες και ανήθικες προσωπικές απολαβές, όταν βάζουν πάνω από το συλλογικό συμφέρον το ατομικό.

Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός μιας πολιορκούμενης πόλης ή εμπόλεμης χώρας εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ΄ ωφελεία του εχθρού. Το είδος αυτό της προπαγάνδας μπορεί να είναι είτε εγχώριο (εσωτερική), είτε εξωτερική (εκ του εχθρού) και εκδηλώνεται με διασπορά ψευδών ειδήσεων (ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες - φέιγ-βολάν) μέχρι και δολιοφθορές. (Από τη Βικιπαίδεια)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30 ημέρες το Κίνημα Πολιτών στις πλατείες


Δευτέρα, 20                                                                                      20-06-2011 201120

Τριάντα ημέρες παρουσίας των πολιτών στις πλατείες και ήδη είναι το σημείο αναφοράς όλων των ανθρώπων οχι μόνο αυτής της χώρας αλλα και διεθνώς. Κυρίως αυτών που ασχολούνται "επαγγελματικά" με την πολιτική, οι οποίοι κάνουν αναφορά σε αυτό, σε κάθε ομιλία τους θέλοντας να καλοπιάσουν, να υποτάξουν να υποτιμήσουν η να υπερτονίσουν στις ομιλίες τους αυτό το κίνημα.


Και ναι επάξια ειναι ένα κίνημα αυτό το πρωτόγνωρο και ελπιδοφόρο ξεσήκωμα των πολιτών από τον καναπέ στη πλατεία, σφίγγωντας το χέρι σε "αγανακτισμένη" γροθιά φωνάζοντας με οργή τα θέλω του.


Όμως εντυπωσιακά νεα ποιοτικά χαρακτηριστικά αναδεικνύονται οχι μόνο απο την επιμονή την οποία δείχνουν για τριάντα ημέρες τώρα και την δήλωση τους ότι θα παραμείνουν στις πλατείες για όσο χρειαστεί, αλλά και για την εφαρμογή στη πράξη δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας, διαλόγου, συνεννόησης, συντροφικότητας που δοκιμάζονται καθημερινά στο στίβο των λαϊκών συνελεύσεων με την συμμετοχή χιλιάδων, διαφορετικών ιδεολογικά και πολιτικά πολιτών.


Επίσης είναι εντυπωσιακό πως το παζλ της ενότητας τους στη κοινή δράση, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις τους, κομμάτι κομμάτι, με δυσκολία πολλές φορές αλλά και με αξιοθαύμαστη υπομονή και επιμονή (για τα ελληνικά δεδομένα), αναδεικνύουν και προβάλλουν στην κοινωνία το άλλο πρόσωπο του Έλληνα, το "καλό", το υποδειγματικό, το ελπιδοφόρο, αυτό που μαζεύει την θετική ενέργεια των ανθρώπων κάνοντας την μηχανή παραγωγής πολιτικής δράσης και διέξοδο.

Είναι επίσης άξιο λόγου οτι παρά τις προσπάθειες που γίνονται απο διάφορες πλευρές να "καπελώσουν" αποφάσεις και ψηφίσματα προβάλλοντας απόψεις που χαρακτηρίζουν μονόπλευρα κοινωνικές ομάδες η κομματικές θέσεις, με πόση σοβαρότητα και εμπειρία απομονώνονται αυτές οι φωνές η παίρνουν απο τις απόψεις αυτές, μόνο αυτό που κρίνουν πως αφορά το σύνολο.


Στο καζάνι των ιδεών, των προτάσεων, των πολιτικών. των απόψεων, των σκοπιμοτήτων, μπορεί ο καθένας να ρίξει το δικό του υλικό. Μπορεί να είναι μια προσωπική άποψη, ένα αγνό και απονήρευτο ερώτημα, μια μελετημένη και τεκμηριωμένη θεωρητικά άποψη εως μια αυθόρμητη και επαναστατική προτροπή! Όλα είναι υπο συζήτηση και στην κρίση των πολιτών που αποφασίζουν άμεσα για αυτά. Όμως σε ένα καζάνι που βράζει ιδέες σημασία μεγάλη έχει και το αποτέλεσμα....τι σουπα βγάζει η θα βγάλει!


Θέλω να πιστεύω πως ήδη μετα από 30 ημέρες το κίνημα των πολιτών στις πλατείες όλης της χώρας έχει απλώσει τις ρίζες του, έχει δοκιμαστεί η αντοχή του και η συνοχή του ακόμα και στη προσπάθεια διάλυση του με την βια από τις δυνάμεις καταστολής, ειναι μαζικό, μαχητικό και όσο περνάει ο καιρός πιο αποφασισμένο να πετύχει τους πολύ βασικούς και κυρίαρχους στόχους του.---------------------------------------

15 Ιούνη. Η αρχή του τέλους!!

                                                                16-6-2011


Το "πάντρεμα" των απεργών εργαζομένων με το κίνημα των πολιτών στις πλατείες και η ενιαία συγκέντρωση και περικύκλωση της Βουλής από ένα τεράστιο πλήθος, αλλά το πιο σημαντικό το ότι δεν κατάφεραν οι δυνάμεις καταστολής με τη βοήθεια των μπαχαλάκηδων να διαλύσουν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ήταν τα νεα ποιοτικά στοιχεία της χθεσινής γενικης απεργίας.

Απο νωρίς πλήθος κόσμου άρχισε να μαζεύεται στα προκαθορισμένα σημεία συναντήσεων ενω ο κύριος όγκος ήταν στο Σύνταγμα.Το ΠΑΜΕ έκανε την συγκέντρωση του στην Ομόνοια και με πορεία απο Σταδίου έφθασαν στο Σύνταγμα, ενώ πριν διαλυθούν, έκαναν και κάποια συμβολική έστω, παρουσία στο Σύνταγμα στην Οθωνος και σε ένα κομμάτι της Αμαλίας φωνάζοντας τα συνθήματα του αλλά και κάποια κοινα συνθήματα με τους άλλους συγκεντρωμένους στην πλατεία. 
Ακολούθησε η πορεία της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ προς το Σύνταγμα και η κατάληξή της στο κάτω μερος της πλατείας μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών. Ομάδες περιφρούρησης και ψυχραιμίας έδωσαν πολλές φορές "μάχες" για να αποτρέψουν  προσπάθειες  παρεκτροπών στον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης και απέτρεψαν πολλές απο αυτές που πήγαζαν κυρίως απο αυθόρμητες εκρήξεις οργής.
Τα καλά "οργανωμένα" όμως τμήματα των "μπαχαλάκηδων" κατάφεραν να δώσουν τις ευκαιρίες στις δυνάμεις καταστολής να κάνουν εκτεταμενη χρήση χημικών αναίτια πολλές φορές, με στόχο να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.
Για πρώτη φορά όμως δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους πολίτες στη πλατεία Συντάγματος, που κατάφεραν να αντέξουν στην αποπνιχτική από τα χημικά ατμόσφαιρα, και να ξαναγίνουν αργα το απόγευμα παλι μια τεράστια συγκεντρωμένη λαοθάλασσα οργης, και αποφασιστικότητας.

Μια μεγάλη και συμβολική ημερα αγώνα κατα της κυβέρνησης του μνημονίου και της χρεοκοπίας που ο αντίκτυπος της ασφαλώς συνέβαλε και σηματοδότησε πολιτικές εξελίξεις.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Βολικό να "ξεχνούν" το παρελθόν!!

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011                                        
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Μια ιδιαίτερα "βολική" επικοινωνιακή τακτική χρησιμοποιούν όλοι όσοι σπεύδουν να στηρίξουν την παραπαίουσα και ανήμπορη κυβέρνηση να δικαιολογήσει τη σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική της. Σβήνουν δια μαγείας ότι προϋπήρξε μέχρι "το σήμερα", δηλαδή την τριαντάχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό του Έλληνα πολίτη του θέτουν το δίλημμα...μνημόνιο η δεν πληρώνεσαι τον μισθό και τη σύνταξη σου!!

Δεν αναφέρουν βέβαια ότι τα κόμματα αυτά, εφάρμοσαν τις πολιτικές τους και τα "προγράμματα" τους σχεδόν πάντα με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και χωρίς πιέσεις για παρεκκλίσεις από αυτά. Δεν αναφέρουν επίσης ότι, εφάρμοσαν και τα δυο κόμματα, ένα πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης που στηριζόταν στη "πελατειακή σχέση" μεταξύ του πολίτη και του κόμματος εξουσίας, όπου η ψήφος του για οποιεσδήποτε εκλογές, συνδικαλιστικές, δημοτικές, βουλευτικές, υπέρ της ΝΔ η του ΠΑΣΟΚ, ανταλλασσόταν με κάποια "παροχή" προς τον πολίτη- ψηφοφόρο τους. Αυτή μπορεί να ήταν από διορισμό στο δημόσιο η σε κάποια δημόσια επιχείρηση, ή προνομιακή μεταχείριση του συγκεκριμένου "ψηφοφόρου" πολίτη για παροχή ευνοϊκών διευκολύνσεων και παροχών από το κόμμα, κυβέρνηση, υπουργό, βουλευτή, δήμαρχο, συνδικαλιστή, σε σχέση με τους άλλους πολίτες, που αποκλείονταν ετσιθελικά από τη "νομή" της εξουσίας τους.

Η τακτική αυτή εφαρμοζόταν ακριβώς ίδια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Με την εναλλαγή των κομμάτων τους στην κυβερνητική εξουσία,εναλλασσόταν ταυτόχρονα και όλο το ηγετικό πλέγμα της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Άλλαζαν χρώματα στις κουρτίνες των υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, από μπλε σε πράσινο, ενώ βασικό τους καθήκον ήταν η διαχείριση των "αιτημάτων" που είχαν απέναντι στους κάθε είδους "πελάτες" τους για να τους πουλήσουν την "πραμάτεια" της δημόσιας περιουσίας που πήραν εντολή να διαχειρίζονται για τα επόμενα 4 χρονια.

 Τα δυο κόμματα εξουσίας αντί να εφαρμόζουν πολιτικές και προγράμματα  που να στηρίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό, στις γνώσεις και ικανότητες του, να αναπτύξουν παραγωγικά και οικονομικά τη χώρα και τους καρπούς αυτής της ανάπτυξης να τους κατανέμουν δίκαια και ισότιμα σε όλους τους πολίτες, προτίμησαν την εύκολη παροχολογία, την υπέρογκη δανειοδότηση, την εφήμερη ανάπτυξη χωρίς στρατηγική και στόχους, τα αντιπαραγωγικά εξοπλιστικά προγράμματα, τους ολυμπιακούς αγώνες της ...μεγάλης ιδέας.

Εύλογο η ίσως εξηγήσιμο ήταν, αυτή η συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας, να φανεί βολική και "εύκολη λύση" για την πλειοψηφία των πολιτών, που "έμαθαν" να λειτουργούν σε αυτή τη λογική του "πάρε-δώσε"με τη πολιτική εξουσία, λογική που πολλές φορές έφτανε να εκβιάζει  και να εκμαυλίζει συνειδήσεις.
Η τακτική αυτή είχε και ένα άλλο στόχο.Την διάχυση της ευθύνης σε όλους τους πολίτες που συμμετείχαν (σε διαφορετικό βαθμό βέβαια) σε αυτό το "πάρε-δώσε".
Ο Πάγκαλος σήμερα με το "όλοι μαζί τα φάγαμε" έρχεται να εισπράξει αυτά τα "γραμμάτια" της συναλλαγής των πολιτών με την κρατική εξουσία.

Όμως ξεχνούν σκοπίμως μερικά πράγματα.
Πρώτον το "ψάρι από το κεφάλι βρωμάει", όπως λέει η λαϊκή παροιμία. Αν δεν υπήρχε πρόθεση και σχέδιο  για αυτή τη πελατειακή"συναλλαγή"με τους πολίτες, από τους υπεύθυνους  άσκησης της εξουσίας, αν υπήρχαν αυστηροί νόμοι που να αποτρέπουν κάθε τετοια ενέργεια και ασφαλιστικές δικλείδες για να το εξασφαλίζουν, οι πολίτες από μόνοι τους, ποτέ δεν θα μπορούσαν να απαιτήσουν προσωπικά ευνοϊκά αιτήματα. 
Δεύτερο δεν συμμετείχαν ΟΛΟΙ σε αυτό το αλισβερίσι,δεν τα φάγαμε ΟΛΟΙ μαζί!!
Τα φάγατε εσείς που είχατε την ευθύνη της διακυβέρνησης , οι βιομήχανοι και τραπεζίτες που δουλεύατε για να εξασφαλίζετε τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους, ο στενός πυρήνας των κομματικών στελεχών και όλων όσων αποτελούσαν το πλέγμα εξουσίας σας. Εκεί πήγαν τα δισεκατομμύρια ευρώ των ελλειμμάτων και εμείς όλοι οι υπόλοιποι, καλούμαστε σήμερα  να υποστούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

---------------------------------------------------------------

Η απλή αναλογική, να γίνει παλλαϊκό αίτημα !!

                                                                                                                     10/6/11
Διάβασα τελευταία ένα άρθρο του Ν.Μπίστη στο protagon.gr, στο οποίο κατηγορεί την Αριστερά ότι με την τακτική της να μην συναινεί στην πολιτική του δώστα όλα για να σωθούν τραπεζίτες, βιομήχανοι και δανειστές,…. ετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή της ….δεξιάς όπως έγινε στην Πορτογαλία!!

Δεν έχουν άραγε συναίσθηση ότι πλέον τέτοια χιλιοειπωμένα λόγια , για το «φόβο» της δεξιάς δεν περνούν ούτε και στους πιο φανατικούς οπαδούς τους;

Δεν έχουν καταλάβει ότι είναι δυσδιάκριτες πλέον οι πολιτικές διαφορές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;
Ξεχνούν ότι οι πιο δεξιές και αντιλαϊκές πολιτικές εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απλά γιατί ήταν το κόμμα εκείνο που πιο εύκολα μπορούσε να απορροφήσει και να αποσβήσει τις αντιδράσεις του λαού;

Και το άκρον άωτον , λέγονται αυτά τη στιγμή που δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που εφαρμόζει τα πιο απεχθή, αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος τους λαού, ενώ υπόγραψε κείμενο που παραχωρεί την εθνική κυριαρχία μας στην ΕΕ και το ΔΝΤ!

Το έργο «δεξιά και δημοκρατικές δυνάμεις» πλέον έχει «καεί» και το να προσπαθούν να το χρησιμοποιούν σήμερα, δείχνει πόσο ρηχά και ανύπαρκτα είναι τα επιχειρήματα τους υπέρ της πολιτικής που ασκούν.
Τα λιγοστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι των καναλιών που τολμούν ακόμα να προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα, πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι το πολίτικο σκηνικό στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Οι ανατροπές στον τρόπο ζωής, στα κοινωνικά και οικονομικά στάτους των πολιτών με ρυθμούς ΣΟΚ, ανατρέπουν και τις πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις τους.

Το πρωτοφανές μεταπολιτευτικά κίνημα των πολιτών στις πλατείες όλης της Ελλάδας, θα διαμορφώσει εκ των πραγμάτων τη νέα δυναμική πολιτική κατάσταση και  θα χαρακτηρίσει τη νέα σελίδα στη  πολιτική ιστορία της χώρας.
Ένα βασικό αίτημα που πρέπει το κίνημα αυτό να προβάλλει και να διεκδικήσει είναι να υπάρξει μέχρι τις επόμενες εκλογές, ένας εκλογικός νόμος που να αποτυπώσει ισότιμα, τίμια , δίκαια, χωρίς αποκλεισμούς, όλες τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να εκπροσωπήσουν τον λαό.
Να υπάρξει δηλαδή η απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα, και αυτό να είναι το μόνο αποδεκτό νομοσχέδιο που μπορούν να δεχτούν από τη σημερινή βουλή.


============================================================


Ζητάνε περισσότερα κέρδη για τους μετόχους των ΕΛΠΕ !

10/5/11

Με μια ακόμα κατευθυνόμενη, ψευδή, και μονόπλευρη δημοσίευση στη Καθημερινή της "καλής" δημοσιογράφου Xρύσας Λιάγγου, που με τον τίτλο "Αρνούνται να... κόψουν τους χρυσούς μισθούς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ" επιχειρείται να σπιλωθεί ο αγώνας των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ να υπερασπίσουν την Επιχειρησιακή Συλλογική τους Σύμβαση Εργασίας από την επίθεση της διοίκησης που επιχειρεί να περικόψει έως και 40% τους μισθούς τους!

Ζητάνε οι αγαπητοί "κατευθυνόμενοι" δημοσιογράφοι δηλαδή, να ενταχθούν οι εργαζόμενοι  σε μια λογική εθελούσιας παραίτησης από δικαιώματα που απορρέουν μέσα από διαπραγματευόμενες συμβάσεις εργαζομένων και διοίκησης, κοινά συμφωνημένων και υπογραμμένων.

Ζητάνε από τους εργαζόμενους σε μια πρώην δημόσια επιχείρηση που με τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέληξε το 65% να το κατέχουν ιδιώτες εδώ και αρκετά χρονια, να δεχθούν ότι κακώς ο μάνατζερ της επιχείρησης και εκλεκτός συνεργάτης του κ.Λάτση, κ.Κωστόπουλος πιάστηκε.... κορόιδο τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους και υπόγραψε σύμβαση με "χρυσούς μισθούς"!!

Ζητάνε δηλαδή οι θιασώτες της "ελεύθερης αγοράς" και των "ελεύθερων διαπραγματεύσεων", οι εργαζόμενοι "εθελοντικά" να αποδεχθούν, σε μια στιγμή που δέχεται κάθε είδους  επίθεση το εισόδημα τους από τις πολίτικες της κυβέρνησης, επιπλέον θυσία και παραχώρηση μέρος των εισοδημάτων τους να το "διαχειριστούν".... ποιοι;;

Ποιος θα καρπωθεί αυτά τα εκατομμύρια των περικοπών;; το κράτος;

Με απλά μαθηματικά και απλή λογική, το κράτος στη καλύτερη περίπτωση θα πάρει μέρος από το κέρδος που θα προκύψει για την εταιρεία από τις περικοπές, σαν ποσοστό του μερίσματος που δικαιούται. Από την άλλη όμως θα χάσει περισσότερα από "ζεστούς" φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που παρακρατεί κάθε μήνα,που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό  ανάλογο με τις περικοπές!!

Ζητάνε από τους εργαζόμενους να "θυσιάσουν" το 40% των εισοδημάτων τους στο όνομα άραγε ποιου αποτελέσματος;;
Τα περισσότερα κέρδη για τους μετόχους των ΕΛΠΕ !!
--------------------------------------------------------------------------------------

ΕΛΠΕ και Ιανός!

15/4/11Τον Ρωμαϊκό θεό Ιανό με τα δυο πρόσωπα,το καλό και το κακό, μου θύμισε η χτεσινή ανάγνωση της είδησης ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια απέσπασαν το βραβείο Silver  στο CR Index 2010 για τις επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Ευθύνης, ως προς τη θετική συνεισφορά τους στο  περιβάλλον, την αγορά και τους πελάτες, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία. 
Αυτό φυσικά είναι το καλό πρόσωπο, πρόσωπο που επιδιώκει να χτίσει κάθε εταιρεία.

Προχτές όμως στη συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με το Σωματείο για να συζητήσουν μετά από 14 ημέρες απεργίας, τα θέματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και την νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ),η συνολική πρόταση της εταιρείας κάθε άλλο παρά"καλό" πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους έδειξε...

Η διοίκηση εκμεταλλευόμενη το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα,την άθλια ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών από την οικονομική κρίση,την ύφεση,την ανεργία,την ακρίβεια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, παρουσίασε μια πρόταση μεγάλων περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων της.
Με τα ίδια μου τα αυτιά άκουσα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωστόπουλο να δηλώνει πως αυτό που επιδιώκει η εταιρεία δεν είναι η μείωση των μισθών αλλά η αύξηση της παραγωγικότητας.

Πως όμως προκύπτει αυτό όταν το συνολικό πακέτο των προτάσεων για τη νέα  ΕΣΣΕ, αφαιρεί μεγάλο μέρος (40%) των πραγματικών αποδοχών τους;;
Το να βάζεις θέμα αύξησης της παραγωγικότητας πρέπει να είναι θεμιτό και συζητήσιμο για τους εργαζόμενους και πιστεύω ότι δεν θα έχουν καμία αντίρρηση να δουν διάφορες πλευρές για την αύξηση της και με την δική τους συμβολή όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Σε μια δύσκολη γενικά συγκυρία για τους Ελληνες είναι ζήτημα τιμής για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, να μην υπάρξει πλήρης ισοπέδωση των πάντων, να μην υπάρξει ένα κατρακύλισμα και μια εξομοίωση προς τα κάτω όλων!
Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας φάρος που να εκπέμπει θετικά μηνύματα και κίνητρα για όλους τους εργαζόμενους.

Κανένας ιδιώτης εργοδότης δεν "χαρίζει" μισθούς και παροχές στους εργαζόμενους του, πέραν αυτών πού έχουν ανάγκη για να ζήσουν ετσι ώστε να μπορούν να αποδίδουν την μέγιστη απόδοση στην εργασία τους.

Η ΕΣΣΕ των ΕΛΠΕ είναι πράγματι μια καλή σύμβαση για τους εργαζόμενους και για την εταιρεία, που εναρμονίζει τις σχέσεις τους και εξασφαλίζει αμοιβαία οφέλη.
Η παραγωγικότητα των ΕΛΠΕ και η αναπτυξιακή τους πορεία είναι κατ΄εξοχήν θέμα που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους που συμβάλλουν τα μέγιστα γι αυτήν.
Αυτό το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά κάνοντας τα ΕΛΠΕ ανταγωνιστικά σε ένα απελευθερωμένο ενεργειακό περιβάλλον,δίνοντας συνεχώς κέρδη στο κράτος σαν μετόχου, αλλά και σημαντικούς φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

-------------------------------------------------------------------------------

Η ελληνικότητα των Ελλήνων....

                                                                  30/3/11

Εύλογα αναρωτιέται  κανείς,  γιατί σήμερα οι νεοέλληνες να ασχολούνται τόσο πολύ με την "καθαρότητα" των Ελλήνων και της Ελληνικής φυλής;  
Γιατί "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους" για την άρρηκτη σύνδεση τους με τους αρχαίους Έλληνες που ...διέπρεψαν πολιτιστικά φιλοσοφικά και πολιτικά στον γνωστό αρχαίο κόσμο; 
Γιατί  αναγκάζονται να "προσπαθούν" να αποδείξουν ότι είναι γηγενείς, αυτόχθονες και γνήσιοι Ελληνες νιώθοντας μια αδιόρατη απειλή πάνω από το κεφάλι τους;
Ασφαλώς το θέμα δημιουργήθηκε κυρίως την τελευταία  εικοσαετία και έχει να κάνει με την παρουσία και παραμονή για κάποιο διάστημα στη χώρα μας, ανθρώπων από άλλες χώρες, γειτονικές η πιο μακρινές, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι στις δικές τους χώρες  και αυτά μπορεί να είναι οικονομικά, κοινωνικά, η πολιτικά .
Τέτοιου είδους προβλήματα υπάρχουν και δημιουργούνται ανά τους αιώνες σε όλον τον πλανήτη σαν αποτέλεσμα κυρίως, κατακτητικών πολέμων για την αρπαγή του πλούτου των άλλων χωρών, αλλά και από γεωλογικά η άλλα φυσικά φαινόμενα που αναγκάζουν τους λαούς σε μετακινήσεις. Σε τέτοιες μετακινήσεις όπως είναι φυσικό,  αναγκάστηκαν να προσφύγουν και οι "Ελληνες" είτε σαν "θύματα"  παρόμοιων συνθηκών αλλά και σαν θύτες κατακτητές άλλων περιοχών.
Αυτό που εγώ θέλω να τονίσω και να υποστηρίξω με αυτό το άρθρο , είναι ότι κατ΄αρχήν πρέπει να συμφωνήσουμε πως όλοι είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, κάτοικοι αυτού του Πλανήτη, άσχετα με το χρώμα ,τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία. Στα εκατομμύρια χρόνων  εξέλιξης του είδους,  υπήρξαν πολλές αλλαγές και προσαρμογές των ανθρώπων στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν κάθε φορά και σε κάθε γεωγραφικό χώρο, δίνοντας και τα ανάλογα χαρακτηριστικά στους ανθρώπους που κατοικούσαν σε αυτές, όπως το χρώμα της επιδερμίδας τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και τις θρησκευτικές τους ανάγκες.
 Είναι αυτονόητο λοιπόν, πως πρέπει σαν Άνθρωποι να δείχνουμε ανοχή, συμπαράσταση, συμπόνια και όποια βοήθεια μπορούμε , σε κάθε άνθρωπο που έχει αυτή την ανάγκη.
Αυτά τα γράφω  χωρίς επιστημονικές γνώσεις κοινωνιολογίας, ούτε καν πανεπιστημιακής μόρφωσης. Δεν διεκδικω καμία μοναδική αλήθεια ούτε κανένα αλάθητο, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ και τις κατευθυνόμενες υπογείως και επιμελώς, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, περί δήθεν "καθαρότητας" και "κινδύνου" από τους ξένους, στηρίζομαι μόνο στην απλή λογική χωρίς φόβο και πάθος, διεκδικώντας μόνο την ιδιότητα του σκεπτόμενου ενεργού ανθρώπου πολίτη αυτού του κόσμου! 
-----------------------------------------------------------
Νέα ...συγκρουσιακά φαινόμενα.

                                                                                                    16-12-2010


Η χθεσινή(15-12-2010) μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, ανέδειξε ορισμένα νέα χαρακτηριστικά , που οφείλουν όλοι να πάρουν υπ όψιν τους , ιδιαίτερα όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική.
Αρχίζει να ωριμάζει και να επεκτείνεται σε νέους χώρους η αγωνιστική συγκρουσιακή διάθεση μεγάλης μερίδας ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Αρχίζουν να αποδυναμώνονται τα γνωστά κομματικά μπλοκ και να πληθαίνει πολύ ο κόσμος που θέλει πέρα από πορείες και συνθήματα, να εκδηλώσει και να ξεσπάσει την οργή και την αγανάκτηση του για όσα συμβαίνουν στη χώρα.
Η συντεταγμένη και οριοθετημένη συγκέντρωση και πορεία πλέον φαντάζει "παλιομοδίτικη" και οι νέοι δεν αρκούνται πλέον να μένουν άπραγοι και παθητικοί δέκτες μιας βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα τους.
Αυτό που επίσης διαφαίνεται είναι η μεγάλη αντίθεση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας σε σχέση και με την συνειδητοποίηση της ανάγκης για αντίδραση και ξεσηκωμό απέναντι στη ίδια πολιτική που όλοι βιώνουν.------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Λίγο πριν τις κάλπες...σκέψεις και διλήμματα!!


Μερικές σκέψεις μου 5 ημέρες πριν τις κρίσιμες (από την συγκυρία) δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και γιατί όχι μια αφορμή για έναν ακόμη προβληματισμό σας, για το τι σημαίνει για εσάς η ψήφος της Κυριακής.
Στην πάνω από μισό αιώνα ζωή μου, ευτύχησα να μην έχω μετανιώσει ποτέ για την επιλογή μου σε κάθε είδους εκλογές, χωρίς να είμαι βέβαια πάντα ευχαριστημένος και από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, που συνήθως ήταν αντίθετα η έδιναν τις νίκες και τις πλειοψηφίες σε επιλογές αντίθετες από τις δικές μου. Αυτό όμως που πάντα είχα σαν ηθική ανταμοιβή και ψυχολογικό πλεονέκτημα , ήταν ότι ποτέ μου δεν ήρθα σε ρήξη με τον εαυτό μου και πάντα τα είχα καλά με την συνείδηση μου, γιατί έκανα συνειδητά ότι έκανα, γιατί πάνω απ΄  όλα έβαζα στη σκέψη μου το κοινό συμφέρον και όχι το ατομικό, γιατί δεν υπέκυπτα σε κανενός είδους διλλήματα και εκβιασμούς, γιατί σκεπτόμουν πάντα το μέλλον και την πρόοδο .
Κάθε εκλογική διαδικασία είναι μια πολιτική πράξη, που παράγει πολιτικό έργο, είτε πρόκειται για εκλογή βουλευτών, είτε πρόκειται για εκλογή δημοτικών συμβούλων και δημάρχων, είτε πρόκειται για εκλογή συνδικαλιστών σε κάποιο σωματείο.
Μπορώ να πω, πως ειδικά αυτές οι εκλογές είναι κατ εξοχήν πολιτικές γιατί καλούνται οι πολίτες να συνδυάσουν στη σκέψη τους  και την τελική τους απόφαση, πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στη ζωή τους και τα οποία θα επηρεαστούν θετικά η αρνητικά, και από τη δική του ψήφο, και από το τελικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.
Πολλά ακούστηκαν, ακούγονται και θα ακουστούν ακόμα, για τον τρόπο σκέψης  το σκεπτικό και τα κριτήρια που πρέπει να έχουν οι πολίτες στις επιλογές τους. Πολλοί ανέλαβαν να νουθετήσουν, αλλά και να εκβιάσουν, θέτοντας το ένα η το άλλο δίλημμα.
Εγώ θα ήθελα αντίθετα να κάνω μια αναφορά στον εαυτό μου, να γράψω όχι πως πρέπει να σκέπτονται οι άλλοι, αλλά το πώς σκέπτομαι και ενεργώ εγώ, θέτοντας βέβαια σε δημόσια κρίση αυτή την αναφορά, προσδοκώντας να βάλω μια επιπλέον πινελιά σκέψης και προβληματισμού στον  πολίτη που θα διαβάσει αυτές τις γραμμές.
Η δική μου μέθοδος για να αντιμετωπίζω τα σύνθετα και πολλά προβλήματα, είναι ψύχραιμα να τα ιεραρχώ με βάση τι είναι πιο σοβαρό, επείγον και κύριο κάθε φορά, και να επικεντρώνω όλη μου την ενέργεια πρώτα στη λύση του κύριου με βάση την ιεράρχηση που έχω κάνει, κατόπιν του δευτερεύοντος και ούτω καθεξής. Ιδανικό βέβαια είναι να μπορέσω να συνδυάσω τη σκέψη μου και να δώσω απαντήσεις  ταυτόχρονα για περισσότερα προβλήματα που με απασχολούν.
Την Κυριακή λοιπόν καλούμαι να ψηφίσω για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, μέσα από ένα νέο σχήμα που προέκυψε  με τον «Καλλικράτη». Όμως εγώ , όπως και η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών, ταυτόχρονα βιώνω τα αποτελέσματα μιας οικονομικής κρίσης, πρωτόγνωρης μεταπολεμικά, η οποία ξέρω ότι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, που διακυβέρνησαν τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αυτά τα κόμματα όμως σήμερα, χρησιμοποιώντας το τρικ της πολιτικής αναλγησίας, σαν να έπεσαν με αλεξίπτωτο χθες στην Ελλάδα, έρχονται και κάνουν μόνο διαπιστώσεις για την σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας  το πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ , με ποιες πολιτικές και με ποια πρόσωπα , αποποιούμενοι και αποσιωπώντας φυσικά τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων τους αλλά και των ιδίων που σαν υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων είχαν.
Σήμερα αλλάζουν προσωπείο, ρίχνουν μαύρη πέτρα στο χθες, χρίζουν κομματικά τους στελέχη σε υποψήφιους «ανεξάρτητους» δημάρχους, και έρχονται με την ίδια διεφθαρμένη λογική, με τις ίδιες δοκιμασμένες πολιτικές και τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα να μου ζητήσουν , να τους δώσω  εντολή να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που μας οδήγησε μέχρι εδώ!!
Ε….ΟΧΙ. Εγώ δεν θα τσιμπήσω,  όσα διλήμματα και εκβιασμούς να μου απευθύνουν, ξέρω ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό που μου συμβαίνει και τουλάχιστον δεν θα τον επιλέξω.
ΔΕΝ ψηφίζω γενικά και αόριστα, πρόσωπα η προσωπικότητες για δημάρχους και περιφερειάρχες. Ψηφίζω  πρόσωπα και προσωπικότητες , που είναι πολιτικοποιημένοι ενεργοί,  τίμιοι , δοκιμασμένοι στην πράξη και στη ζωή και όχι στη θεωρία και στα λόγια, άνθρωποι πάνω από όλα με την κυριολεξία της λέξης και όχι οι απάνθρωποι , αχυράνθρωποι, και πιόνια της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής.
Ευτύχησα στον νέο Δήμο που προέκυψε από τον Καλλικράτη, και του οποίου είμαι δημότης, να υπάρχει ήδη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων, μια πραγματικά ανεξάρτητη και αυτόνομη από κόμματα, κίνηση πολιτών, ενεργών, πολιτικοποιημένων, κομματικά ενταγμένων η όχι, σε κάποιο κόμμα, που όμως έχουν μάθει να συζητούν να συνδιαλέγονται και να δρουν μετακομματικά, για  έναν συγκεκριμένο στόχο που αφορά τη νέα τους διευρυμένη πόλη, τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων της, την αρμονική και αειφόρο ανάπτυξη και συμβίωση περιβάλλοντος και ανθρώπων. Σε αυτή  τη προσπάθεια λοιπόν συμμετέχω και εγώ ενεργά, με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο και την ψήφο μου.
Όσο για την πιο «στενή»  πολιτική μου έκφραση έχω κάθε περιθώριο να την εκφράσω μέσα από την επιλογή μου για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 Μπλε και πράσινοι κόκκοι....

"Μαλώνουν" οι μπλε και πράσινοι κόκκοι, για το ποιος "ξεπλένει" καλύτερα τα "βρώμικα" ρούχα που φόραγαν, όταν κυβερνούσαν και κυβερνούν....
Για τους "λεκέδες"όμως δε λένε κουβέντα.Για τους "νοικοκυραίους"που διαφέντευαν το σπίτι τα τελευταία 30 χρόνια και άφηναν τα "παιδιά" τους να τσαλαβουτούν μες την λάσπη και την βρωμιά δεν ξέρουν τίποτα!!
Ξαφνικά διαπίστωσαν πως δεν έχουν ρούχο να φορέσουν,πως είναι γυμνοί και "έβγαλαν" τα μικρά τους στη ζητιανιά....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Τον ερχόμενο Νοέμβρη οι πολίτες θα κλιθούν να εκλέξουν τις νέες αυτοδιοικητικές τους αρχές , τα Δημοτικά και Τοπικά τους συμβούλια, και βέβαια τον Δήμαρχο.
Η άποψη μου είναι ότι οι πολίτες έχουν χρέος (κύρια προς τον εαυτό τους), πολύ περισσότερο σήμερα και υπό αυτή την συγκυρία, να ξεφύγουν απ την  πεπατημένη και αρνητικά δοκιμασμένη λογική των κλασικών κομματικών συνδυασμών, που μεταφέρουν όλη την παθογένεια των κομμάτων τους στην αυτοδιοίκηση.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο να ξεπηδήσει η λαϊκή πρωτοβουλία, αυτενέργεια, ζωντάνια και αυτοοργάνωση σε ανεξάρτητους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς και κινήσεις πολιτών. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικά χρίσματα, ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικοί αποκλεισμοί. Σε αυτή την προσπάθεια χωρούν όλοι οι τίμιοι πολίτες ανεξάρτητα από κομματική ή πολιτική τους τοποθέτηση και ψήφο στις βουλευτικές εκλογές. Όλοι οι πολίτες που θεωρούν ότι προέχει το γενικό καλό βλέποντας σε αυτό και  το όφελος για τον εαυτό τους. Όλοι οι πολίτες που δεν περιμένουν τους άλλους να κάνουν αυτό, που οι ίδιοι θα έπρεπε να είχαν κάνει. Όλοι οι κουρασμένοι από τα μεγάλα λόγια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις πολίτες που αναζητούν, τον γνήσιο, τον τίμιο, τον προσγειωμένο, τον υπεύθυνο, και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο. Όλοι οι αηδιασμένοι απ΄ τα υπαρκτά οικονομικά σκάνδαλα, τις καταχρήσεις, τις ρεμούλες, τα ρουσφέτια, τους παραγοντισμούς, την κακοδιαχείριση τις προσωπικές επιλογές και την οικογενειοκρατία που χρόνια τώρα ταλανίζουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Όλοι όσοι πιστεύουν πως η σχέση με τους πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στηρίζεται στην προσωπική συνδιαλλαγή, στο προσωπικό δούναι και λαβείν, στις προσωπικές υποσχέσεις και ατομικές λύσεις, αλλά σε μια σχέση με τους πολίτες εκτίμησης, αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης, γνώσης των προβλημάτων και διάθεση για μαζική, συλλογική, αγωνιστική διεκδίκηση και λύση.
Η συμβολή όλων μας, ανάλογα με τις δυνάμεις και δυνατότητες του καθενός, σε μια τέτοια λογική και προσπάθεια  πρέπει να γίνει κυρίαρχη, σαν αντίδραση και θετική διέξοδος από τη μιζέρια, την εξαθλίωση και την ποδηγέτηση του φρονήματος μας, από τα γνωστά «κέντρα» εξουσίας, τους κομματικούς η κυβερνητικούς μηχανισμούς και τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.
Η Κίνηση Πολιτών Κορίνθου, και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαράλαμπος Κασίμης, πιστεύω πως ανταποκρίνονται σε όλες τις παραπάνω σκέψεις και προβληματισμούς που θέτω. Είναι μια ζωντανή κυψέλη από άφθαρτους, εργατικούς, τίμιους, ενεργούς πολίτες, με συλλογική και υπεύθυνη λειτουργία, μελέτη των προβλημάτων, και διάθεση για προσφορά.
Συμμετέχω ενεργά στην Κίνηση σαν υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Κόρφου Σολυγείας. Από πολύ νέος συμμετείχα στο πολιτικό, τοπικό, συνδικαλιστικό και πολιτιστικό κίνημα, μέσα στους χώρους που ζούσα και εργαζόμουν. Τα τελευταία 25 χρόνια εργαζόμουν σαν σχεδιαστής στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) όπου και ανέπτυξα συνδικαλιστική δράση στον χώρο, αλλά και στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΟΕΠΔΧΒ).Πρόσφατα έγινα συνταξιούχος, έτσι και με την δική σας ψήφο θα έχω αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ  με την τοπική κοινότητα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ο κόσμος και η ενότητα της αριστεράς.


Για μια ακόμη φορά,μπροστά σε μια εκλογική μάχη,οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ αυτής της χώρας βρίσκονται μπροστά σε φαινόμενα διαλυτικών καταστάσεων, ασυνεννοησίας και διαφορετικών πολιτικών επιλογών, των πέρα από το ΚΚΕ, πολιτικών σχηματισμών.
Λέγοντας ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, αναφέρομε σε όλον αυτό τον κόσμο ,που συνειδητά η ασυνείδητα, ιδεολογικά η συναισθηματικά, πιστεύει, στηρίζει, παλεύει και ψηφιζει όλο το εν δυνάμει πολύχρωμο και πολυποίκιλο φάσμα κομμάτων της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, πέρα φυσικά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Όλον αυτό τον κόσμο που κατά καιρούς και διαστήματα, κύρια στη νεανική του ηλικία, έχει βρεθεί οργανωμένος σε κάποιο από τα κόμματα αυτά, και που για διάφορους λόγους τώρα είναι εκτός. Όλον αυτό το κόσμο που κουρασμένος από τις σε βάθος, πολιτικές θεωρίες προγράμματα και αναλύσεις, αναζητεί άμεσες λύσεις στα καθημερινά μικρά η μεγαλύτερα προβλήματα του.
Αφήνω έξω το ΚΚΕ,γιατί πλέον έχει χάσει εδώ και χρονια, την ζωντάνια την φρεσκάδα την πρωτοπορία του σε αγώνες και διεκδικήσεις. Δείχνει μια εικόνα, πως δεν το αφορά το παρόν, πάρα μόνο για να το καταγγέλλει και να το αφορίζει, ενώ όλες του οι προτάσεις παραπέμπουν σε μια άλλη κοινωνία που για να υπάρξει πρέπει να έρθουν τα "πάνω κάτω" να υπάρξουν επαναστατικές διαδικασίες τέτοιες που θα ανατρέψουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να τα "ζυμώσεις" με τον κόσμο, να κάνεις ενέργειες τέτοιες που να ενώνεις τον κόσμο και τις διαφορετικές του πολιτικές εκφράσεις. Όχι να κλείνεσαι αυτάρεσκα στο καβούκι σου να περιχαρακώνεις τα στελέχη και την πολιτική σου, και να προσπαθείς να συντηρείς ένα "σταθερό" εκλογικό ποσοστό και την "τρίτη" πολιτική δύναμη της χώρας!!
Αν για κάτι κατηγορώ το ΚΚΕ σήμερα (μετά από 15ετη ενεργή ένταξη στις γραμμές του) δεν είναι ότι δεν συμφωνώ με ιδεολογικές η πολιτικές του αρχές, αλλά για την τακτική  υποχώρηση των στελεχών του, σε αμυντικές, συντηρητικές, διαχωριστικές και ανθενωτικές επιλογές,που εμποδίζουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, η λαϊκού μετώπου, όπως πολιτικά προτείνει το ίδιο, απέναντι στην κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής.
Η ποιότητα  η αντοχή η ανωτερότητα των ιδεών και των πολιτικών, δοκιμάζονται μόνο στον στίβο της διαλεκτικής , στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο  και αντιπαράθεση, και όχι σε κλειστά κομματικά αχτίφ με φιλοκομματικά και κομματικά μέλη.
Αν  λοιπόν για κάτι κατηγορώ (πολύ περισσότερο σήμερα) το ΚΚΕ, είναι ότι δεν αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, σαν του μεγαλύτερου , εμπειρότερου, και πιο οργανωμένου κόμματος, να συμβάλει στην ΕΝΟΤΗΤΑ της αριστεράς. Όχι όμως με όρους υποταγής, κυριαρχίας και "πρωτοπορίας" απέναντι στους άλλους, αλλά με σεβασμό στη διαφορετικότητα,με μικρούς ενωτικούς στόχους κάθε φορά, που κατακτώντας τους να γίνεται παράλληλα και η κατάλληλη ιδεολογική και πολιτική ζύμωση των διαφορετικοτήτων.
Η θετική και ενεργή ένταξη του ΚΚΕ σε έναν τέτοιο στόχο, πιστεύω πως θα ήταν καταλυτική για όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς. Θα έδινε κουράγιο και ανάσα στο απογοητευμένο και απελπισμένο κομμάτι του κόσμου της, θα αναπτέρωνε ελπίδες και οράματα, θα έλυνε πολύ πιο αποτελεσματικά τα καθημερινά προβλήματα,και θα άνοιγε δρόμους για ευρύτερες αλλαγές και μετασχηματισμούς στην κοινωνία.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
"πού τα φάγατε τα λεφτά";;;

 

«Η απάντηση σε όσους ρωτάνε, "πού τα φάγατε τα λεφτά", είναι μία: Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», είπε ο κ. Πάγκαλος στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης

Ώστε έτσι κύριε αντιπρόεδρε, ΜΑΖΙ τα φάγαμε λοιπόν τα λεφτά, και έχουμε φυσικά και την ίδια ευθύνη γι΄αυτήν την "άθλια πρακτική εξαγοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος".

Ποιο κυνική,ξεδιάντροπη και παράλληλα "στοχευμένη"  δήλωση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει από άλλο κυβερνητικό στέλεχος, παρά από τον αντιπρόεδρο Πάγκαλο, που ως φαίνεται έχει αναλάβει όλη τη "βρώμικη" δουλειά. Βάλθηκε λοιπόν να κάνει διάχυση της κυβερνητικής ευθύνης στο γενικό "σε όλους", σε όλο το Λαό δηλαδή, σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας,που πρέπει να αισθάνονται συνυπεύθυνοι για τα όργια της ρουσφετολογίας των μέχρι τώρα κυβερνήσεων,με αντάλλαγμα φυσικά την ψήφο και την διαιώνιση τους στην εξουσία. Έτσι λοιπόν κατά ομολογία του κυρίου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ελέω εκλογικού νόμου και ρουσφετιού των κυβερνήσεων της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ, εξασφαλίστηκε η μακρόχρονη παραμονή τους στις κυβερνητικές πολυθρόνες,ενώ παράλληλα για την χώρα εξασφάλισαν τον όλεθρο του ΔΝΤ.

----------------------------------------------------------------

Κομματικά χρίσματα….

Μετά από αποφάσεις των οργάνων τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, (φυσικά μετά από μεγάλες παρασκηνιακές ζυμώσεις), έδωσαν το περίφημο «χρίσμα» στους εκλεκτούς για τα δυο κόμματα υποψηφίους για τις Δημοτικές εκλογές στον Δήμο Κορινθίων, Α. Πνευματικό, και Κ. Γιώτη.
Αποφάσεις και χρίσματα που έρχονται να συνεχίσουν την παράδοση που θέλει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στενά εξαρτώμενο και καθοδηγούμενο, σαν ένα γρανάζι της, από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τι νέο, ελπιδοφόρο και άξιο άραγε θα μπορούσαν να πρεσβεύουν κομματικά στελέχη ενταγμένα στον «χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης» με ιδεολογικές, πολιτικές, αναφορές αλλά και πρακτικές, αυτές του Πασοκ και της ΝΔ των κομμάτων δηλαδή, που από την μεταπολίτευση και μετά για 36 συνεχή χρόνια, έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας παραδίδοντας την τελικά μετά από όργιο κατασπατάλησης, κακοδιοίκησης, κατακλεμμένη και καταχρεωμένη στις «ευεργετικές» αγκάλες του Δ.Ν.Τ.;;
Σε μια χρονιά που ζούμε τις μεγαλύτερες ανατροπές κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, την μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη, από φόρους και περικοπές, τα δυο υπεύθυνα κόμματα γι΄ αυτήν την κατάντια της χώρας, συμπεριφέρονται σαν να βγήκαν από παρθενογένεση, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τις ιστορικές τους ευθύνες , νομίζουν πως ο λαός θα φάει το παραμύθι της «κολοκυθιάς» δεν φταίμε «εμείς» αλλά οι «άλλοι», και όλα θα κυλήσουν στην γνώριμη «πεπατημένη».
Θα πρέπει ο λαός στις 7 Νοέμβρη, να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με το νόμισμα της ανατροπής της μέχρι τώρα συμπεριφοράς τους σαν κομματικούς ψηφοφόρους. Εξάλλου είναι εκλογές για την τοπική Αυτοδιοίκηση για έναν λαϊκό θεσμό που θέλει γνήσιους, τίμιους, άξιους, εργατικούς, γνώστες, ενεργούς πολίτες να τον υπηρετήσουν και όχι «ειδικούς» λαμόγια , εργολάβους  ,παράγοντες, και «μπαλκονάτους» αεριτζήδες, που θα έχουν το μυαλό τους στην εξυπηρέτηση "εαυτόν και ημέτερους".
------------------------------------------------------------------------------------------ 

 Αγαπητοί μας Γερμανοί.....(μια πρώτη απάντηση).Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες» δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Stern. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στον υπέρτιτλο: «Μετά τις τράπεζες θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».
Σύμφωνα με τον συντάκτη της επιστολής, Walter Wόllenweber:
«Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις €, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις €. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του σε τέτοιο βαθμό και για τόσο μακρύ διάστημα άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά οι πιο ακριβοί μας φίλοι.
Το ζήτημα πάντως είναι ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά και εμάς. Στην ουσία ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ μια και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς αφού συνεχίζετε απτόητοι να απεργείτε. Μη μας λέτε, λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.
Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι, επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, να αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι και εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι έχετε δίκιο.
Οι Έλληνες είναι εκείνοι που μας είχαν δείξει τον δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι τον δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά είναι λάθος δρόμος. Κι από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα».


Αγαπητοί μας Γερμανοί,

Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια,με απόφαση των κυβερνώντων , χωρίς ποτέ να ερωτηθεί ο Λαός αν ήθελε αυτή τη "συγγένεια". Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε ότι γίναμε Ευρωπαίοι .... ότι θα συγκλίνουν οι οικονομίες και οι αποδοχές μας με τους άλλους Ευρωπαίους, όμως το μόνο που έγινε είναι ότι διαμορφώθηκαν τέτοιες προϋποθέσεις,που κάθε Ελληνική οικογένεια να έχει πνιγεί στα χρέη από τα κάθε είδους  δάνεια που τους προσφέρθηκαν,για να αγοράσουν τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά είδη που εσείς παράγεται και πρέπει να πουλήσετε στις αγορές....

Μπορεί όπως λέτε να έχετε συνεισφέρει γύρω στα 200δις ευρώ στο "κοινό ταμείο" αλλά σίγουρα έχετε εισπράξει πολλαπλάσια έμμεσα, από την πώληση των προϊόντων σας που βρίσκουν εγγυημένες αγορές.Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 100 δις ευρώ που λέτε πως εισέπραξε η Ελλάδα, αυτά δεν έφτασαν ποτέ στον Ελληνικό Λαό,αλλά στους διαφόρους μεσάζοντες,απατεώνες, μιζαδόρους πολιτικούς και μη, που ασφαλώς και εσείς τους έχετε εκπαιδεύσει κατάλληλα μέσω των εθνικών σας επιχειρήσεων (ΖΗΜΕΝΣ), στη λογική της μίζας και της διαφθοράς.
Το ζήτημα είναι ότι όπως λέει μια ελληνική παροιμία "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί". Ξεχνάτε πως σαν Λαός πριν μόλις 70 χρόνια φέρατε τόση καταστροφή,θάνατο,πόνο, φρίκη στην ανθρωπότητα, σε ολόκληρα έθνη, σε πόλεις, σε ανθρώπους και ζώα, στο περιβάλλον,στον πολιτισμό, που όσα χρήματα και αν συνεισφέρεται στο "κοινό ταμείο" και ειδικά απέναντι στους Έλληνες, το ΧΡΈΟΣ σας θα μένει ανοιχτό και ανεκπλήρωτο.Θα θέλαμε να σας πούμε πως αντάξιοι απέναντι στο ευρώ δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε.Αντάξιοι όμως του πολιτισμού μας, της μεγάλης ελληνικής ψυχής και παράδοσης θέλουμε και προσπαθούμε να είμαστε.
Αγαπητοί μας φίλοι ναι εμείς έχουμε εφεύρει την Δημοκρατία οι πρόγονοι μας, αλλά άλλο η Δημοκρατία και άλλο ο καπιταλισμός και η κυριαρχία των νόμων της "αγοράς".Σε ένα  τέτοιο καθεστώς όλα λειτουργούν με κατ΄επίφασή δημοκρατία. Τα πάντα είναι έτσι δομημένα ώστε να αναπαράγουν το ίδιο διεφθαρμένο, κομματικό, ρουσφετολογικό κράτος που από τότε τουλάχιστον που απελευθερώθηκαμε από τους συμπατριώτες σας κατακτητές,κυβερνούν δυο συγκεκριμένες κομματοκυβερνητικές παρατάξεις.Ουδέποτε λοιπόν ο Ελληνικός Λαός, είχε την πραγματική δυνατότητα  επιλογής.

 ------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνέντευξη στο περιοδικό artmag.gr


Γιώργος Βασιλειάδης - ''Mια διέξοδος, ένα άνοιγμα στη σφαίρα της φαντασίας.. ''
Συντάκτης: Ανδριανή Αμπάβη   
Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2009 13:07

gv1Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1953. Σπούδασε μηχανολογικό σχέδιο και εργάζεται σαν σχεδιαστής. Παρακολούθησε για δυο χρόνια μαθήματα ξυλογλυπτικής στον Δήμο Κερατσινίου και δυο χρόνια ζωγραφικής στο εργαστήρι τέχνης Κορυδαλλού. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής.

- Πώς προέκυψε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;
Από μαθητής του δημοτικού θυμάμαι , πως μου άρεσε να ζωγραφίζω με ότι μπογιές και πινέλα έβρισκα, κύρια βέβαια με ξυλομπογιές και νερομπογιές, που ήταν πιο εύκολο να βρεθούν. Ήταν για μένα μια διέξοδος, ένα άνοιγμα στη σφαίρα της φαντασίας, ένας τρόπος να ξεφεύγεις από τα δύσκολα παιδικά χρόνια ,την μιζέρια και την φτώχια που βιώναμε όλες σχεδόν οι λαϊκές οικογένειες των μετεμφυλιακών χρόνων. Δεν είναι τυχαίο ό,τι όταν ήρθε ο χρόνος να επιλέξω τι θα σπουδάσω για να ασχοληθώ και επαγγελματικά, επέλεξα να γίνω σχεδιαστής μηχανολογικού σχεδίου , κάτι που έχει συγγενική σχέση με την τέχνη .
agapi- Κοιτώντας τα έργα σας στο σύνολό τους παρατηρούμε ότι ποικίλουν σε τεχνική και υλικά. Τι σας τράβηξε σε αυτή την διαφορετικότητα των μέσων που χρησιμοποιείτε;
Ναι έχεις δίκιο.. Υπάρχει μια ποικιλία στο έργο μου και σχεδόν το κάθε ένα από αυτά έχει γίνει με διαφορετική τεχνική. Αυτό έχει να κάνει με την διάθεση και τις επιρροές που είχα κάθε φορά, την έντονη επιθυμία μου να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, και φυσικά τα διαθέσιμα κάθε φορά υλικά. Ιστορικά ξεκίνησα όπως είπα με ξυλομπογιές και νερομπογιές, αργότερα με κάποιον φίλο ανακαλύψαμε την τεχνική της χαλκογραφίας, όπου ασχολήθηκα λίγο με αυτήν εντελώς πειραματικά , έφτιαξα κάποια έργα αλλά δεν με τράβηξε τελικά. Την τελευταία δεκαετία με την παρακίνηση ενός φίλου και συναδέλφου μαθήτευσα στο εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Δήμου Κερατσινίου, και εκεί άρχισα να παίρνω τα πρώτα μου μαθήματα σχετικά με τη τέχνη και την τεχνική της. Τα τελευταία χρόνια μαθήτευσα στο εργαστήρι Τέχνης Κορυδαλλού , όπου πιο συστηματικά και οργανωμένα πλέον εμπλούτισα την εμπειρία και τις γνώσεις μου με την βοήθεια της Γεωργίας Δαμοπούλου και Ήρας Σπαγγαδόρου. Ότι είχα κάνει μέχρι τότε ήταν εντελώς αυτοδίδακτα, και με τεχνικές που εγώ ανακάλυπτα. Πρόσφατα βλέποντας μπροστά μου ένα σωρό βότσαλα και πέτρες που είχα μαζέψει από διάφορες παραλίες και ποτάμια, ξεκίνησα να τους δίνω σχήμα και μορφή πάνω στο τραπέζι, μετά έψαξα να βρω πώς θα τα ενοποιήσω. Βρήκα μπροστά μου ατλακόλ και γύψο , και σιγά σιγά άρχισα να ξέρω τί και πώς θα το κάνω , ενώ ήρθαν αμέσως στο μυαλό μου παιδικοί ήρωες που ήθελα να φτιάξω. Έτσι γεννήθηκε η σειρά «πέτρα και γύψος» αποτελούμενη από 10 γλυπτά μέχρι τώρα.
- Ποιά είναι η γνώμη σας για τα βίντεο; Έχετε ασχοληθεί ή μήπως σκέφτεστε να το δοκιμάσετε και αυτό;
Ξέρεις..... Έχω μια υπέρμετρη τάση για κάθε τι δημιουργικό..... Μου αρέσει και θέλω να ασχοληθώ με οποιαδήποτε μορφή «δημιουργικής ενασχόλησης» θα το έλεγα (δεν ξέρω αν είναι και τέχνη). Μου αρέσει καταρχήν η φωτογραφία που επίσης από μικρός ασχολήθηκα ερασιτεχνικά και έχω τραβήξει πάμπολλες φωτογραφίες, επόμενο λοιπόν ήταν να ενδιαφερθώ και για το βίντεο , με όλες αυτές τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η τεχνολογία, και είναι μια πρόκληση. Έτσι με μια μικρή, εντελώς ερασιτεχνική κάμερα αποτυπώνω ότι ενδιαφέρον βλέπω, ενώ προσπαθώ να κάνω και κάποιο στοιχειώδες μοντάζ, με κάποια προγράμματα που υπάρχουν. Έχω έντονη επιθυμία επίσης να ασχοληθώ με την χαρακτική, κολάζ, κόμικς,..... και άλλα...
070- Ποιοί καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει στην πορεία σας ως ζωγράφο;
Η δυνατότητα που έχουμε σήμερα μέσω του διαδικτύου ,να μπορούμε να περιηγηθούμε σε όλα τα μουσεία του κόσμου , σε όλες τις βιβλιοθήκες, στο σύνολο σχεδόν του έργου όλων των μεγάλων καλλιτεχνών ανά τους αιώνες, υπήρξε για μένα μια μεγάλη πηγή γνώσης και μελέτης του έργου των μεγάλων ζωγράφων των τελευταίων αιώνων. Πρέπει να σου πω ότι κάνω μια προσπάθεια να φτιάξω μια προσωπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με όσα έργα μπορώ να μαζέψω ,από όλους τους μεγάλους ζωγράφους. Αυτός που με έχει εντυπωσιάσει και επηρεάσει με το πολύπλευρο και τεράστιο σε όγκο και αξία έργο του , είναι ο Πικάσο, γιατί ήταν απρόβλεπτα δημιουργικός, ιδεολογικά προοδευτικός και πρωτοπόρος. Επιρροές έχω και από τους Ματίς, Σεζάν, Βαν Γκογκ, και από Έλληνες τον Γκίκα, Μόραλη, Βασιλείου και Εγγονόπουλο. Τώρα τελευταία κυκλοφόρησαν από μια εφημερίδα , μια σειρά βιογραφίες σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, που η μελέτη τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον .
- Τί είναι αυτό που σας εμπνέει και επιλέγετε τελικά να ζωγραφίσετε;
Αν παρατηρήσεις τα έργα μου ,το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ανθρωποκεντρικά, άρα πηγή έμπνευσης για μένα είναι ο άνθρωπος, οι διάφορες πλευρές και φάσεις της ζωής του. Το γυναικείο πρόσωπο και σώμα, σε όλες τις μορφές και εκφράσεις του, αποτελεί πάντα και για όλους πιστεύω τους καλλιτέχνες, μια σπουδαία πηγή έμπνευσης. Τα συναισθήματα που κάθε φορά μας πλημμυρίζουν ζητούν διέξοδο και αποτύπωση πάνω στο χαρτί ή τον καμβά. Δυο μεγάλα υπέροχα μαύρα μάτια, γίνονται αυτομάτως πηγή έμπνευσης, το αίσθημα της αδικίας, της καταπίεσης, της ανελευθερίας, σου δημιουργούν την ανάγκη να τα αποτυπώσεις και ταυτόχρονα να τα εξοβελίσεις.
- Έχουν υπάρξει περίοδοι στη ζωή σας που δεν ζωγράφιζετε;
Ναι υπήρξαν μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν μου περνούσε καν από το μυαλό να ασχοληθώ με την ζωγραφική. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική δράση και τον συνδικαλισμό, πιστός πάντα στην αρχή ότι, για να αλλάξει ο κόσμος, η κοινωνία, ότι στραβό τέλος πάντων συμβαίνει και πρέπει να γίνει διαφορετικό, πρέπει να βάζουμε το ερώτημα στον εαυτό μας: τι κάνεις πρώτα από όλους εσύ, για να αλλάξει; Τον τελευταίο χρόνο διανύω το τέλος του εργασιακού μου βίου , και απελευθερωμένος πλέον από αναγκαστικά δεσμευμένο χρόνο , παραμένοντας ενεργός πολίτης, έχω αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ και με ότι δημιουργικό με εμπνέει.
- Η ζωγραφική είναι ένα χόμπυ για εσάς; Ζείτε από αυτό ή εργάζεστε πάνω σε κάποιο άλλο αντικείμενο;
Ευτυχώς , έχω την «πολυτέλεια» η ενασχόληση μου με την τέχνη να γίνεται από χόμπι όπως λες. Σε καμία φάση δεν αντιμετώπισα την τέχνη για βιοποριστικούς λόγους, και βέβαια αυτός είναι και ένας λόγος που μου έδωσε ελευθερία και άνεση να επιλέγω εγώ κάθε φορά το τι θέλω να κάνω ,τον τρόπο, το είδος και τον χρόνο. Έτσι χωρίς το άγχος ότι πρέπει να ...«πουλήσω», μπόρεσα να εκφραστώ και να δημιουργήσω με άνεση ότι εγώ ήθελα κάθε φορά
oifiloi- Επίσης ασχολείστε και με τη ξυλογλυπτική. Είχα την ευκαιρία να τα δω το καλοκαίρι και από κοντά και βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την τεχνική σας. Πείτε μας δυο λόγια για την τεχνική που χρησιμοποιείτε.
Ναι ασχολούμαι όντως και είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που έκανα , πηγαίνοντας όπως είπα στο αντίστοιχο εργαστήρι του δήμου Κερατσινίου. Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το ξύλο και την γλυπτική εκεί, έχοντας έναν πολύ καλό εμπειρικό δάσκαλο που μου έμαθε αρκετά πράγματα για την τεχνική του ξυλόγλυπτου. Η τεχνική είναι απλή, επιλεγείς το θέμα σου που το αποτυπώνεις πάνω στο ξύλο, και με τα διάφορα εργαλεία ξυλογλυπτικής που υπάρχουν, αρχίζεις να διαμορφώνεις το ξύλο και να του ξαναδίνεις ζωή. Η ιδιαιτερότητα στα έργα μου είναι ότι προσπάθησα να παντρέψω τη ζωγραφική με το ξυλόγλυπτο, να χρωματίσω δηλαδή το ξύλο με ειδικές μπογιές, κάτι που ίσως είναι ανορθόδοξο, γιατί το ίδιο το ξύλο έχει την δική του υπέροχη υφή, που είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα.
- Τί  γνώμη έχετε για την Τέχνη στην σύγχρονη πραγματικότητα;
Όσο πιο πολύπλοκη και σύνθετη γίνεται η ζωή , αυτό αντανακλάται και στην τέχνη. Όσο μπορούμε να παρακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις και ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, γιατί αυτά είναι πάμπολλα και παρά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αδύνατο να τα παρακολουθήσεις όλα. Θα έλεγα πως μπορούμε να κατανέμουμε τα έργα τέχνης και τους καλλιτέχνες σε δυο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το κίνητρο που έχουν για την ενασχόληση τους με την τέχνη. Αν το κίνητρο είναι καθαρά επαγγελματικό και μέσο επιβίωσης, ή αν το κίνητρο είναι η τέχνη για την τέχνη, για δημιουργία και έκφραση. Στην πρώτη περίπτωση γεννιούνται έργα που εμπεριέχουν μέσα τους την έννοια κέρδος και συναλλαγή, δεν αποτυπώνουν πλήρως τα πραγματικά αισθήματα του καλλιτέχνη, και μάλλον αυτές οι έννοιες «αποτυπώνονται» και στο ίδιο το έργο. Στη δεύτερη περίπτωση γεννιούνται και αναγεννιούνται όλες οι μορφές τέχνης, ανατρεπτικές των παλιότερων εκφράσεων και ρευμάτων, εμπλουτισμένες με ιδεολογικό περιεχόμενο, ανανεωμένες σε μορφές, στυλ και μέσα. Ένα έργο τέχνης, ασφαλώς είναι τέτοιο, μόνο όταν έρθει σε επαφή με το κοινό, όταν γίνει αντικείμενο κριτικής, πρόκλησης. θαυμασμού ή αντιδράσεων. Όσο πιο πολύ ο θεατής ενός έργου τέχνης συμμετέχει νοερά στην δόμηση και αποδόμηση του έργου, όσο πιο πολύ έχει προβληματιστεί γι’ αυτό, όσο πιο πολύ τον οδηγεί σε νέους προβληματισμούς και αναζητήσεις, τόσο αυτό το έργο έχει πετύχει τον σκοπό του και αποκτά μεγαλύτερη αξία.
oikvasiliadis- Όταν σας είχα πήρα τηλέφωνο για να σου προτείνω να κάνουμε αυτή την συνέντευξη μου είπατε ότι βρίσκεστε στον Κόρφο. Τί σχέση έχετε με τον Κόρφο, ένα τόσο όμορφο χωριό που συνδυάζει βουνό – θάλασσα, δίπλα στην Επίδαυρο;
Ο Κόρφος είναι το απωθημένο των παιδικών μου χρόνων. Γεννήθηκα στον Κορυδαλλό, μεγάλωσα και ζω στη Νίκαια. Το απωθημένο λοιπόν ήταν ότι δεν είχα καμία σχέση με επαρχία, κανέναν συγγενή που να ζει εκεί, και μου έλειψε πάρα πολύ η φύση, το πράσινο, το βουνό και η θάλασσα, η ησυχία και γαλήνη που απολαμβάνεις όταν ζεις εκτός των μεγαλουπόλεων. Έτσι με την πρώτη ευκαιρία, που τα οικονομικά μου το επέτρεψαν, μπόρεσα να φτιάξω ένα εξοχικό στον Κόρφο με πολλή προσωπική δουλειά και κόπο. Μόλις πρόσφατα κατάφερα να έχω και ένα μικρό χώρο δικό μου για εργαστήρι. Το ότι όντως είναι ένα όμορφο, ήσυχο και γραφικό χωριό ,έχει συμβάλει παρά πολύ στην αναπλήρωση της χαμένης ζωτικότητας και ενέργειας από τους σχιζοφρενικούς ρυθμούς ζωής στην Αττική. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος των έργων μου έχει γίνει εκεί.
- Αρχές του καλοκαιριού συμμετείχατε με την ομάδα του Artspot στο Athens Fringe Festival. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας και τις εντυπώσεις σας.
Ήταν ότι καλύτερο μου έχει συμβεί σε σχέση με έμενα και την Τέχνη. Ήταν για να το επεκτείνω και λίγο ,αποτέλεσμα της καλής πλευράς της ενασχόλησης μου με το διαδίκτυο. Εδώ και δυο χρόνια έχω φτιάξει ιστοσελίδα και μέσα από την κοινωνική δικτύωση ,γνώρισα την φίλη Ειρήνη Σπυριδάκη και το έργο της, μέσω αυτής γνώρισα το artspot , το αδελφάκι του artmagazine , που το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και έγινα μέλος του, ανεβάζοντας μια σειρά από έργα μου. Όταν έμαθα για το Athens Fringe Festival δήλωσα αμέσως συμμετοχή. Ήταν πράγματι μια πολύ καλή εμπειρία, για μένα η γνωριμία μου πρώτα από όλα με όλα τα άλλα παιδιά της ομάδας, η συνεργασία, το ομαδικό και φιλικό πνεύμα που υπήρξε, το στήσιμο και ξεστήσιμο της έκθεσης σε μηδέν χρόνο. Όσο για το ίδιο το Athens Fringe Festival, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, ελπιδοφόρα και πρωτοποριακή πρόταση που αφορά όλες τις μορφές τέχνης, και ελπίζω τον επόμενο χρόνο να έχει μεγαλύτερη απήχηση και κοινό.
11-08- Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκέφτεστε να παρουσιάσετε κάπου την εικαστική σας δουλειά;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, σχεδιάζω να παρακολουθήσω μαθήματα γλυπτικής για να μάθω την τεχνική της, ενώ παράλληλα εμπλουτίζω την σειρά μου πέτρα και γύψος. Έχω μια πρόταση από την φίλη Julia Janku, αυτή τη δουλειά, να την παρουσιάσω σε μια έκθεση στο Δήμο Αθήνας, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει συγκεκριμένο. Πρέπει να σου πω πως δεν έχω ιδιαίτερο άγχος να παρουσιάσω σε ατομική έκθεση τη δουλειά μου, εξετάζω όμως κάθε πρόταση που αφορά ομαδικές εκθέσεις, που είναι πιο κοντά στη γενικότερη θεώρηση μου για την τέχνη.to_toixosΓια περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Βασιλειάδη δείτε στα εξής:-----------------------------------------------------------------
28 δις ευρώ....

Τι είναι αυτό πάλι?? 
Να θέλεις να τους δώσεις λεφτά και αυτοί να αρνούνται να τα πάρουν!!!!
Κάπως έτσι εξελίσσεται το έργο των 28 δις ευρώ που εν μια νυκτί και 
πανεύκολα η κυβέρνηση, βρήκε και διαθέτει για την ενίσχυση μάλλον
 της "βιωσιμότητάς" των τραπεζιτών και όχι τηςενίσχυσης της εθνικής
οικονομίας και αυτών που πλήττονται από την οικονομική-και οχι μόνο- κρίσή.
Μάλιστα -διαβάζω- πως περιμένει στη "γωνία" τις ακαταδεκτες τράπεζες,
ξέροντας πως χρειάζονται,οι μεγάλες κυρίως τράπεζες, 20 δις ευρώ για 
να καλύψουν τις λήξεις των ομολόγων το 2009 από εκδόσεις που έχουν 
πραγματοποιήσει στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση δηλαδή στο όνομα των τραπεζιτών, εφαρμόζει την παροιμία 
"των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν"
...............................................................................................
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!
...............................................................................................
Όταν πρόκειται για τα δημόσια νοσοκομεία και την υγεία,που λιμοκτονούν βουλιάζοντας 
στα χρέη,για τους χιλιάδες μικρομεσαίους που κλείνουν καθημερινά τις επιχειρήσεις τους,
για τους χιλιάδες άνεργους που δεν βρίσκουν εργασία,
για αυτά και άλλα πολλά, που αφορούν κυρίως τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον νέο........
ΤΟΤΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ!!!
Δεν υπάρχουν χρήματα!
Το έλλειμμά είναι τεράστιο!
Τα χρέη ανυπέρβλητα!
............

..ΚΑΡ.jpg.........................
Και η ζωη συνεχιζεται.......

6 Νοεμβρίου 2008
-------------------------------------------------------------------------------------------
Bγήκε ο Ομπάμα.......ε και ??
Τωρα τι??? πρεπει να χαιρομαστε που βγηκε ο Ομπαμα??
Γιατι εχω μια βεβαιοτητα πως δεν προκειται να αλλαξει τιποτα 

σοβαρο στην εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ??
Γιατι εχω τη σιγουρια οτι δεν αποφασιζουν σχεδον για τιποτα σοβαρο
οι προεδροι των ΗΠΑ??
Γιατι δεν πιστευω στη ελληνικοτητα των ελληνοαμερικανων γερουσιαστων
βουλευτων, κυβερνητων κ.λ.π.??
Σε ενα ομως θα συμφωνησω...
καλυτερα Μπλακ παρα βλακ.  
5 Νοεμβρίου 2008-----------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα πριν.... 34 χρόνια!!
(16 Νοεμβρίου 2007)
16 Νοέμβρη 1973.   Το πρωί πήγα στη δουλειά. Η μέρα κόλλησε μέσα στη συνηθισμένη ρουτίνα ώσπου ηρθε η ώρα να σχολάσω. Πήγα στη στάση για να πάρω το λεωφορείο και στην απλωμένες εφημερίδες του περίπτερου διάβασα ότι οι φοιτητές που είχαν κλειστεί στο πολυτεχνείο είχαν κατασκευάσει ραδιοσταθμό και μετέδιδαν μηνύματα.
Πήρα εφημερίδα και διάβασα λεπτομέρειες, ενώ η καρδιά μου άρχισε να χτυπά αλλιώτικα περίεργα.
Έφτασα σπίτι και αμέσως άνοιξα το ράδιο ψάχνοντας τις συχνότητες, πράγματι υπήρχε εκπομπή από τα παιδιά του πολυτεχνείου. Μετέδιδαν μηνύματα. Καλούσαν τον λαό να συγκεντρωθεί στο κέντρο των Αθηνών. Έβαζαν επίσης μουσική του Θεοδωράκη. Πολλαπλά αισθήματα άρχισαν να με κυριεύουν. Άρχισα να τρέμω από τη συγκίνηση. Ηρθε πράγματι η ώρα της απελευθέρωσης ; Μήπως σήμανε η ώρα για τη δημοκρατία;
Έγινε μια καλή αρχή, μετά από 6 χρονιά χουντικής προπαγάνδας, ακουγόταν στο ράδιο μια αληθινή, μια αλλιώτικη φωνή, που καλούσε τον λαό.
Βγήκα έξω.
Είχα αλλάξει.
Περπατούσα και δεν αισθανόμουν ότι πατούσα στη γη.
Ένας ενθουσιασμός με είχε κυριεύσει.
Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τους φίλους μου. Βρήκα στο τηλέφωνο τον Βάλσαμο. Είχε ακούσει και αυτός στο ράδιο τα μηνύματα των φοιτητών. Δώσαμε ραντεβού στον Πειραιά.
Η ώρα ήταν 5.Πηρα το λεωφορείο και κατέβηκα στον Πειραιά.
Είχα την εντύπωση ότι κάτι θα έβρισκα εκεί, κάποια κίνηση θα είχε γίνει. Σκεπτόμουν να μαζέψω τους συμμαθητές μου και να πάμε στην Αθήνα.
Οι δρόμοι είχαν τη συνηθισμένη κίνηση. Τίποτα δεν είχε αλλάξει.
Αν πρόσεχες όμως περισσότερο, έβλεπες και κάτι άλλο, κάποια ανησυχία, κάποιο ενθουσιασμό. Οι περισσότεροι είχαν ακούσει η είχαν μάθει.
Έφτασα στη σχολή, ερημιά.
Βρήκα μόνο τον Πετρίδη. Συζήτησα μαζί του. Ένιωθε και αυτός το ίδιο. Κάναμε μια βόλτα μέχρι  το Δημοτικό θέατρο για να δούμε την κίνηση. Παρατηρήσαμε ομάδες αστυνομικών να περιφέρονται στους δρόμους.
Σε άλλες σχολές είχαν συγκεντρωθεί ήδη τα παιδιά και ασφαλώς συζητούσαν για το πολυτεχνείο.
Γυρίσαμε πάλι στη σχολή. Άρχισαν να μαζεύονται οι πρώτοι συμμαθητές μας. Όλοι είχαν ακούσει άλλοι είχαν δει. Κανείς δεν είχε πάει.
Συζητήσαμε το θέμα. Τους είπα ότι έπρεπε να ανεβούμε στην Αθηνά. Ήταν καθήκον μας.
Εκεί φάνηκε ο πραγματικός εαυτός του καθενός. Εκδηλώθηκε σε μια δύσκολη στιγμή.
Φόβος; Δειλία; Αδιαφορία; Απογοητεύτηκα.
Μάθαμε εν τω μεταξύ ότι είχε μαζευτεί πολύς κόσμος στο κέντρο της Αθήνας.
Ότι έρχονται και από τις γύρω επαρχίες αγρότες. Μάθαμε επίσης ότι η αστυνομία είχε επιτεθεί να διαλύσει το πλήθος, ότι γινόντουσαν συμπλοκές.
Ηρθε και ο Βάλσαμος. Μαζευτήκαμε άλλοι τρεις, μπήκαμε στο αυτοκίνητο του Πετρώδη και κατεβήκαμε στην Αθήνα.
Αφήσαμε το αμάξι σε ένα δρόμο, και προχωρήσαμε με τα πόδια. Κόσμος πολύς προχωρούσε στους δρόμους, μπήκαμε και εμείς ανάμεσα τους με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο. Σε μια στιγμή ένα πλήθος άρχισε να τρέχει τρομοκρατημένο. Είχαν επιτεθεί αστυνομικοί. Προχωρήσαμε και άλλο και μπήκαμε σε μια ομάδα, προηγουμένως χάσαμε τον Βάλσαμο.
Αρχίσαμε να φωνάζουμε τα συνθήματα που έλεγαν και οι άλλοι.
Κοίταξα γύρω μου. Πρώτη φορά βρισκόμουν σε παρόμοια κατάσταση.
Ένα πλήθος κάθε λογής ανθρώπων, οι περισσότεροι νέοι, μα και παιδιά, φώναζαν και προχωρούσαν.
Ο ενθουσιασμός και η ελπίδα είχαν μετατραπεί σε θάρρος. "εργάτες-αγρότες και φοιτητές" ,"ΕΣΑ ΕΣ ΕΣ, βασανιστές" , "Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς", ήταν τα κυριότερα συνθήματα.
Σε μια στιγμή οι μπροστινοί σταμάτησαν. Μπροστά είχαν κλείσει το δρόμο πολυάριθμοι αστυνομικοί. Στη μέση είχαν ένα τεθωρακισμένο της αστυνομίας.
Άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα. Τα μάτια έτσουζαν. Τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι και η αναπνοή κοβόταν. Ο κόσμος άρχισε να διαλύεται. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
Από παντού ο κόσμος έτρεχε. Είχαν πέσει πυροβολισμοί, υπήρχαν νεκροί. Μπροστά μας ήταν οι αστυνομικοί, αλλά τα μάτια μας δεν μας βοηθούσαν καθόλου.
Αποφασίσαμε να φύγουμε. Αυτό έκαναν όλοι.
Όταν έφτασα σπίτι μου ήταν περασμένες δωδεκα. Δεν είχα μείνει ευχαριστημένος από τη προσφορά μου, δεν μπορούσα όμως να κάνω τίποτα περισσότερο.
Ξάπλωσα και άνοιξα το ράδιο στη συχνότητα του πολυτεχνείου. Ακούγονταν μηνυματα και ανακοινωσεις. Υπηρχαν πολλοί τραυματίες και νεκροί, ενώ γίνονταν εκκλήσεις προς τον διεθνή ερυθρό σταυρό  και τις πρεσβείες να παραλάβουν βαριά τραυματισμένους......
Τα μάτια μου έκλεισαν βαριά και αποκοιμήθηκα χωρίς να το καταλάβω.
(Απο το προσωπικο ημερολόγιο μου, που μετα απο 34 χρονια σημερα ξαναδιαβασα....)
ΤΡΙΑΝΤ.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα Σιωπή......
MPALAFAS_04.jpg
Παρελαύνω σιωπώντας,
αναγκαστικά  γιατί πρέπει.
Τα πρέπει των άλλων.
Τα πρέπει των σκοπιμοτήτων
Τα πρέπει που δεν τιμούν, αλλά παραποιούν.
Σε χρησιμοποιούν σαν αντικείμενο
στη λεωφόρο της ματαιοδοξίας
των δικών σου χαμένων ονείρων..
Παρέλαση τιμής, σεβασμού και θύμησης
Όσων στον ίδιο δρόμο
της δική σου πορείας έπεσαν.
26 Οκτωβρίου 2007

--------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν... τσιμπάμε !!!
Καλουν σε "διαλογο" γιατο ασφαλιστικο!
Χωρις αντικειμενο, χωρις ενοια,προσχηματικο.
Οταν ηδη εχουν αποφασισει για το τι θα κανουν!!!
Να μεταβιβασουν τα χρεη και το κοστος
για την κοινωνικη ασφαλιση-που ανηκει- στο κρατος
στις πλατες των "ασφαλισμενων"!!
η απαντηση ειναι :

250px-Peristeri.jpg

4 Οκτωβρίου 2007

-------------------------------------------------------------------------------------
καλή ...αρχη!
Η νέα διακυβέρνηση άρχισε τα πρώτα της βήματα,
στη  λεωφόρο της πραγματικής ζωής,
 αφήνοντας πίσω της την «εικονική πραγματικότητα»,
 της σύντομης προεκλογικής παράκαμψης των 15 ημερών.

Το ασφαλιστικό ανοίγει πάραυτα, βγάζοντας τους λαγούς να τρέχουν κινδυνολογώντας, στρώνοντας το χαλί, στον
«διάλογο» της μονόπλευρης και αποφασισμένης
μείωσης αποδοχών - αύξησης ορίων,
ενώ το Πασοκ περί άλλων τυρβάζει, ψάχνοντας αυτόν που θα.. νικήσει τον Κωστάκη !

26 Σεπτεμβρίου 2007

------------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα.......ανταγωνισμός αριστεροσύνης!!!

ΔΙΑΜ.jpg
PAP.bmp
ΠΑΓΚΑ.jpg
  • ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΤΟ 2004 !
  • ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ !
  • ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ !
  • ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΠΙΣΤΑ  ΤΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ !
ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ?

ΑΡΑΓΕ ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ?

ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ?

 24 Σεπτεμβρίου 2007

----------------------------------------------------------------------------------------------
Προς τα μέλη και τους .... φίλους του ΠΑΣΟΚ ....
Στις αρχες του 2004 ειχα γραψει το παρακατω κειμενο, που αφορουσε βεβαια την
"εκλογη" του Γιωργου Παπανδρεου στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ.
Δεν ειναι ασχετο νομιζω, το αποτελεσμα των εκλογων , με τον τροπο της αναδειξης ενος ηγετη,
οταν γινεται μακρυα απο την πραγματικοτητα και την ζωη, με μοναδικο "προσον " το ΟΝΟΜΑ που φερει.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ  ?????

( Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ξεκινησε πριν απο πολλα χρονια οταν σαν πρωτοτοκος, "συνεχιστης"του ονοματος, περασε απο την καταλληλη εκπαιδευση, απο διαφορα φροντιστηρια και κολεγια
και μας ηρθε ωριμο φρουτο.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ εγινε , οταν μεσα απο τη διαδικασια της "ενασχολησης" με την πολιτικη και την
θητεια του σε κρισιμο υπουργειο,"φανηκαν" και εκτιμηθηκαν τα προσοντα του ανδρος!!!
Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ επιβληθηκε χωρις την παραμικρη αντιρρηση, με την ψυχολογικη στηριξη
των δημοσκοπησεων και τις "πρωτιες" του δημοφιλεστερου.
Η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ηρθε με την "εκλογη" απο τα μελη και "φιλους", μεσα απο μια "πρωτογνωρη
δημοκρατικη διαδικασια", οπου με ..."καλεσαν" να εκλεξω σαν Ελληνας πολιτης, εχοντας
να επιλεξω μεταξυ του ηδη διορισμενου προεδρου, του ακυρου και του λευκου!!!
Ευχαριστω αλλα τοση Δημοκρατια και συμμετοχη δεν θα την αντεξω!!! )
18 Σεπτεμβρίου 2007

-------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.....κυριολεκτικά!!
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ.JPG
Απο τις λιγες φορες που αισθανομαι χαρουμενος
απο αποτελεσματα βουλευτικων εκλογων!!
Το αποτελεσμα σοφο,
τα μηνυματα πολλαπλα,
μενει να δουμε και να κρινουμε την σοβαροτητα
και ωριμοτητα των πολιτικων δυναμεων.
Παντως τιποτα δεν ειναι οπως χθες.
Υπαρχει μια ρευστοτητα δημιουργικη, ανατρεπτικη
και ελπιδοφορα,(θελω να πιστευω),
για τον κοσμο της αριστερας!

-----------------------------------------------------------------------------------------
Σκόρπιες σκέψεις....

10 ημερες πριν τις Βουλευτικες εκλογες, εκανα μια περιηγηση στα τελευταια  μπλογκ
του Pathfinder (20 περιπου), τα ανοιγα  και  διαβαζατο περιεχομενο τους.
Διαπιστωση,......στα 20 μονο τα 2 αναφερονται στην πολιτικη και στις εκλογες!!
Και θα μου πειτε...καλο ειναι αυτο η κακο :
Πραγματικα αναρωτιεμαι τι μπορει να σημαινει αυτο ?
Ειναι ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για το ποιοι μας κυβερνουν και ποιοι καθοριζουν τη ζωη μας ?
Ειναι ΑΓΝΟΙΑ οτι μπορουμε και με την ψηφο μας να επηρεασουμε τις πολιτικες εξελιξεις ?
Ειναι ΦΟΒΟΣ να μην αποκαλυψω τις πολιτικες μου αποψεις ?
Ειναι ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ οτι στην Ελλαδα τιποτα δεν αλλαζει ?
Ειναι ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στη κορεσμενη απο κενολογιες επικοινωνια των ΜΜΕ ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όχι λευκά, όχι άκυρα, όχι αποχή!

Απο χθες παρατηρω μια στροφη των καναλιων, απο την σχεδον μονιμη τις τελευταιες ημερες , αναφορα και ρεπορταζ, απο τις φωτιες που κατακαιουν την χωρα, σε θεματα των εκλογων.
Τα πρωτα γκαλοπ αρχισαν να ξετυλιγονται και οι "ειδικοι" αναλυτες και οι "παραθυρακηδες" δημοσιογραφοι, προσπαθουν να μας "ενημερωσουν" για τις διαθεσεις του κοσμου, την στρατηγικη των κομματων κ.λ.π.
Αυτο που εγω εχω σαν αισθηση, ειναι οτι αυτη την φορα, η αγανακτηση και η αποδοκιμασια του κοσμου προς τον δικομματισμο (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) που κυβερνουν τον τοπο τα τελευταια 33 χρονια
μετα την πτωση της χουντας, ειναι μεγαλυτερη απο καθε αλλη φορα.
Και αυτο το στοιχειο για μενα ειναι παρα πολυ θετικο αλλα και ελπιδοφορο.
Ομως θα πρεπει αυτη η αγανακτηση και αποδοκιμασια να εκφραστει με τετοιο τροπο, ετσι ωστε να υπαρξουν και τα μεγαλυτερα οφελη.
Εδω θα πρεπει να επισημανθει μια παγια ΠΛΑΝΗ ολων οσων αηδιασμενοι, απογοητευμενοι, θυμωμενοι, απο κομματα, πολιτικους, κυβερνησεις, κ.λ.π. διαλεγουν τον δρομο της αποχης,
του λευκου η του ακυρου.
Γιατι αυτες οι επιλογες δεν κανουν τιποτα λιγοτερο απο το να ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ κυριως τα δυο
μεγαλυτερα κομματα !!!!!
Το πως γινεται αυτο το αναλυει πολυ καλα ο φιλος cyrusgeo στο ποστ
 και δεν χρειαζεται επιπλεον αναλυση.
Αυτο που κατ αρχην πρεπει να ωριμασει σαν κατευθυνση ολων μας ειναι το:
Όχι λευκά, όχι άκυρα, όχι αποχή!

-----------------------------------------------------------------------------------------
Κουράγιο και πεισμα.......
7499918.jpgΌταν σκέφτομαι πως δαπανώνται δις ευρω για "αμυντικούςεξοπλισμούς
οπως τανκς, πολεμικα αεροπλανα,πυραυλους κλπ, που ποτε δεν θα
χρειαστουμαι, ενω με λιγα εκατομμυρια ευρω θα ειχαμε καλυτερη προστασια
των δασων μας.......
Οταν σκεφτομαι πως η εκαστοτε κυβερνηση κλεινει πονηρα το ματι σε
καθε εκχερσωτη, αυθαιρετουχο, καταπατητη, "ψηφοφορο"......
Οταν σκεφτομαι πως η λογικη εκποιησης της δημοσιας περιουσιας, ειναι
κατεξοχην πολιτικο "οπλο" των κυβερνωντων.....
Οταν σκεφτομαι πως στις εκλογες που θα γινουν, οι ψηφοφοροι πολιτες
θα αναδειξουν και παλι εναν απο τους δυο υπευθυνους.......
Τοτε η οργη και η αγανακτηση μου.......γινονται κουραγιο και πεισμα!!!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------


ΠΕΡΑΜΑ......

Εκει που οι τραγωδιες απο εκρηξεις και φωτιες, δεν ειναι η εξαιρεση ειναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ!!
Εκει που το κρατος ανεπτυσσε παραλληλα τον οικισμο και την αναπτυξη των εταιρειων
πετρελαιοειδων.
Εκει που η εκκλησια (ως ιδιοκτητης???) πουλαει οικοπεδα σε κυνηγημενους απο τη φτωχια
βιοπαλαιστες για να φτιαξουν μια σκεπη  για τις οικογενειες τους.
Εκει που ο ΟΛΠ περιεφραξε  5 χιλιομετρα παραλια  αποκοβοντας τη πολη απο τη θαλασσα,
κατα τα αλλα σε εναν...παράλιο δημο
Εκει που η BP, η ELBIN η TOTAL η EL PETROL ......ολο φευγουν και ολο μενουν.
Εκει που  η εργατικη ταξη θρηνει και αναστεναζει.........
------------------------------------------------------------------------------------------------------