ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ


----------------------------------------------------

Στον Θεσσαλικό κάμπο.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2011

Η πρώτη γενική εικόνα που θα συνεχίζω πάντα να λέω και να γράφω είναι, ότι η Ελλάδα με τις συνεχείς εναλλαγές του τοπίου και των εικόνων της, συνεχώς εκπλήσσει ευχάριστα και τον πιο κακοπροαίρετο περιηγητή.

Η δεύτερη γενική εικόνα που αποκόμισα απο την Ελλάδα του Δεκέμβρη του 2011, είναι τα εμφανή σημάδια της οικονομικής κρίσης που σαρώνει ακόμα και περιοχές με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα όπως η Λίμνη Πλαστήρα, Ελάτη, Περτούλι κ.α.

Η τρίτη γενική παρατήρηση έχει να κάνει με τις προσφερόμενες υπηρεσίες απο τους επαγγελματίες του χώρου της σίτισης και εστίασης των ξένων (ντόπιων και αλλοδαπών). Στοιχεία όπως, ποιότητα προϊόντων, καλό σέρβις, και τιμές που να "ανταποκρίνονται" στα παρεχόμενα "προϊόντα", κερδίζουν τον πελάτη και τον κάνουν ενθουσιώδη διαφημιστή τους. Αυτό σε αντίθεση με την πραγματικότητα που θέλει την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, ακόμα, να αδιαφορεί γι αυτά τα στοιχεία, και να βλέπει τον ξένο σαν ευκαιρία για εύκολο κέρδος.

Η Καλαμπάκα λοιπόν, κάτω από την σκιά των Μετεώρων, η "χαρά του φωτογράφου" θα έλεγα εγώ, ήταν ο τόπος παραμονής μας και βάση για καθημερινές εξορμήσεις στα γύρω χωριά του Ασπροπόταμου και του Κόζιακα. Από το βράδυ φτιαχνόταν το πρόγραμμα της επομένης. Σημαντικό "εργαλείο" και "οδηγός" το ipad που... αξίζει τα λεφτά του. Γύρω στις εννιά μετά το πρωινό, στο αυτοκίνητο και δρόμο. Οι εναλλαγές απο τον κάμπο σε λόφους και βουνά, απο το ποτάμι στα πεδινά στην λίμνη στα ορεινά, απο την ηλιόλουστη πεζοπορία στις όχθες του ποταμού στη παγωμένη κορυφή της Βλαχάβας να αγναντεύεις τους σχηματισμούς των σύννεφων.

Ασφαλώς η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή με αφετηρία την Καλαμπάκα, ήταν αυτή που κάναμε ξεκινώντας από Αμπέλια, Χρυσομηλιά, Περτούλι, Νεραιδοχώρι, Ελάτη, Πύλη, Άγιος Βησσαρίωνας, Φήκη, Διαλεχτό, Καλαμπάκα. Μια εναλλαγή απο κάμπο σε βουνό σε πολύ ωραία τοπία που κατέληξε και σε ενα πολύ καλο φαγοπότι στη θαυμάσια απο όλες τις πλευρές ταβέρνα "το αυλάκι" στη Φήκη, που την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Στη λίμνη Πλαστήρα είχα ξαναπάει εκδρομή, με πούλμαν όμως, και έτσι δεν είχα δει σχεδόν τίποτα. Αποφασίσαμε λοιπόν να την γυρίσουμε όλη ξεκινώντας απο την είσοδο στο Τσαρδάκι κάνοντας τη διαδρομή νότια προς το φράγμα και ανεβαίνοντας Μπελοκομίτη, Νεοχώρι, Καλύβια κλπ. Δεν μπορώ να πω οτι εντυπωσιάστηκα από κάτι ιδιαίτερο, όταν μάλιστα έχω γυρίσει ένα μικρό μόνο μέρος της λίμνης Κρεμαστών, και έχω δει πολύ πιο εντυπωσιακά και ωραία τοπία! Πέρα λοιπόν, από την υπέροχη θέα στο Παρατηρητήριο από τα 1230 μέτρα, τίποτα άλλο, σε αυτή τη βόλτα τουλάχιστον!

Ένα πολύ καλά οργανωμένο για επίσκεψη σπήλαιο, στη Θεόπετρα, με μεγάλη επιστημονική σπουδαιότητα και με εντυπωσιακά ευρήματα όπως αποτυπώματα ποδιών ηλικίας 49.000 ετών και σκελετός ανθρώπου 7.500 ετών!!

Τα Τρίκαλα μια ήρεμη και χαλαρή πόλη, με αρκετή κίνηση, αρκετούς πεζόδρομους, και ποδηλάτες μεγάλη ευρυζωνικότητα, γενικά καθαρή και "εύκολη" πόλη. Εντύπωση μου έκανε (για μια εργάσιμη ημέρα), ο πεζόδρομος με τις καφετερίες που ηταν όλες ...γεμάτες.Το δυνατό "χαρτί"της πόλης ειναι ασφαλώς το κάστρο (φρούριο) με το ωραίο ρολόι του 1936, διπλα ο μικρός λόφος με τον ζωολογικό κήπο και βέβαια η παλιά πόλη "το Βαρούσι"με τα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά "στενά" του. Ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει τη πόλη και η κεντρική γέφυρα είναι χαρακτηριστικά της πόλης, και επίκεντρο της βόλτας των κατοίκων. Δεν ξέρω για βράδυ αλλά μεσημέρι δύσκολα θα βρεις κάτι αξιόλογο για να φας. Μετά από αρκετό ψάξιμο, ρωτήσαμε και μας πρότειναν την περιοχή "μανάβικα" όπου φάγαμε σε μια από τις ελάχιστες ανοιχτές το μεσημέρι ταβέρνα, τα "Μεζεδοκαμώματα", με το πιο εντυπωσιακό και γευστικό συνάμα "κέρασμα" που έχω δεχθεί πριν τον λογαριασμό, ο οποίος παράλληλα ήταν σε πολύ λογικά πλαίσια.

Όμως αυτό που πράγματι με εντυπωσίασε και βάζω άριστα, είναι ο σεβασμός των οδηγών αυτοκινήτων προς τους πεζούς, τους ποδηλάτες, και γενικά στην πολύ προσεκτική οδήγηση στους δρόμους της πόλης.

Μετέωρα

Καστράκι

Καλαμπάκα

Λίμνη Πλαστήρα (από Παρατηρητήριο)


Λίμνη Πλαστήρα

Ανθρώπινος σκελετός 7.500 ετών

Σπήλαιο Θεόπετρας

Τουριστικό περίπτερο (Κάστρο Τρικάλων)

Τα "στενά" του Βαρουσίου

Ο Ληθαίος διασχίζει την πόλη των Τρικάλων

Πόρτα Παναγιά, ένα πανέμορφο εκκλησάκι

Από το γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα
Βλαχάβα

Περτούλι

Ελάτη
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
29-9-2011

Έρχεται μια στιγμή που νιώθεις τα κύτταρα σου νεκρά, την διάθεση σου χάλια, τις ελπίδες σου χαμένες, τα μονοπάτια της καθημερινότητας απροσπέλαστα, την έμπνευση σου κομμένη, τα ονειρα σου γκρεμισμενα. Ολα σκοτεινα, μαύρα και μιζερα γυρω σου....

Μια τέτοια στιγμή χρειάζεται να κάνεις υπέρβαση απο την ζοφερή πραγματικότητα, να βρεθείς νοερά στα ουράνια. Να κάνεις την μεγάλη ¨φυγή¨. Στις ψηλές κορυφές των βουνών που μιλούν με τα σύννεφα. Να αφουγκραστείς ξεχασμενους ανθρώπους. Να αφήσεις το βλέμμα σου να χαθεί στον ορίζοντα και στο βάθος της αιωνιότητας. Να περιπλανηθείς σε απάτητους δρόμους, δίπλα σε ποτάμια και λίμνες. Να αναζητήσεις το νόημα της ύπαρξης σου.

Τότε με την πρώτη ευκαιρία που σου παρουσιάζεται αποδράς.
¨Παίρνεις¨ τα βουνά,όσο πιο ψηλά γίνεται, όσο πιο αγνά και απροσπέλαστα απο τον ¨πολιτισμό¨ του άγχους και του χρόνου.

Άγραφα λοιπόν. Λιτά, ερημικά, δύσκολα προσπελάσιμα. Λίγοι άνθρωποι, ξεχασμένοι, βασανισμένοι, μοναχοί. Άγριο τοπίο, έντονα ανάγλυφο,δύσκολοι νεροφαγωμενοι δρόμοι,σχεδόν κάθετες καταπρασινες βουνοπλαγιες,ξεχασμένα μονοπάτια,περήφανα μονότοξα γεφύρια, έντονες μυρωδιές ρίγανης και θυμαριού.

Τα κύτταρα ξυπνούν, η διάθεση φτιάχνει, η ελπίδα μεγαλώνει...
---------------------------------------------
Στη Λευκάδα μετα απο 25 χρόνια  (28/30-5-2011)

Η αφορμή ήταν ο γάμος της Δήμητρας και το τιμητικό κάλεσμα του Μπάμπη να παραβρεθούμε.
Ένα τριήμερο στο τελείωμα της άνοιξης και φυσικά μια επίσκεψη πάλι με διαφορά 25 περίπου χρόνων σε ένα νησί σαν την Λευκάδα,  έχει πάντα ενδιαφέρον. 

Οι εντυπώσεις μας από την πόλη της Λευκάδας σε σχέση με αυτό που είχε μείνει γι΄ αυτήν στη μνήμη μας,  ήταν πολύ θετικές και όμορφες. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ενα χαλαρό ρυθμό ζωντανής γειτονιάς σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον, που συνυπήρχαν οι ντόπιοι με τους ξένους και Έλληνες επισκέπτες, τα ποδήλατα με τους πεζούς, η πολύβουη πλατεία με τα ήσυχα ερημικά δρομάκια. 


Ασφαλώς και εδώ υπάρχουν οι άσχημες πλευρές της τουριστικής ανάπτυξης με αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος και με κακόγουστες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ειδικά στο Κάθισμα, την όμορφη παραλία που θα την προτιμούσα όπως ήταν παλιά.


Το οδικό δίκτυο θα το περίμενα μετά από 25 χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό εκσυγχρονισμένο και καλύτερα συντηρημένο, όμως ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα.

Η Λευκάδα το καταπράσινο νησί με την εύκολη από ξηράς  πρόσβαση, παραμένει πάντα ένας αγαπημένος τόπος διακοπών διαθέτοντας μερικές από τις καλύτερες ελληνικές παραλίες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βαλαώρα Δήμου Απεραντίων Ευρυτανίας 4-1-20111


Μετά από δυο χρόνια ακριβώς, έπεσε η πρόταση που την ....αποδέχτηκα αμέσως, για ένα νέο τριήμερο στη Ευρυτανία.
Βάση μας η Βαλαώρα , ξεναγός ο Θωμάς και η πρώτη επιλογή για το εκκλησάκι του Αγίου Αντρέα πάνω από τη λίμνη Κρεμαστών πολύ εύστοχη.

Η πεζοπορία στο μικρό ανηφορικό μονοπάτι, η θέα της λίμνης και στο βάθος οι βουνοκορφές των Αγράφων, σου έκοβαν την ανάσα!!
Η ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο!!
Μέσα σε μια σπηλιά με μεγάλο βάθος, το μικρό, λιτό, λειτουργικό εκκλησάκι, που είχε και τοιχογραφίες (!!) στο ιερό του.

Η κατάβαση πολύ πιο ωραία και ευχάριστη γιατί άρχισε να ψιλοχιονίζει και βέβαια πιο....ξεκούραστη!

Στο τζάκι, που το βρήκαμε αναμμένο, το ντόπιο χοιρινό και τα λουκάνικα  έγιναν γρήγορα ένα εξαιρετικό γεύμα για τους...πεινασμένους της παρέας!

Η επίσκεψη στο μικρο φαράγγι των "διαβόλων", όπως και η Γρανίτσα, το όμορφο κεφαλοχώρι  του δήμου Απεραντίων, ήταν στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας.
Ο ήπιος και λαμπερός καιρός μας βοηθησε να απολαύσουμε τις ομορφιές που απλόχερα η φύση προσφέρει!

Το μικρο ορμητικό ποταμάκι, το παράξενο κόκκινο μυκητοειδές ανθάκι που πρώτη φορά βλέπαμε, τα αποτυπώματα φύλλων πάνω στη πέτρα δημιουργημένα ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες χρόνια πριν, η βόλτα πάνω  στο χαλί από τα πεσμένα πλατανόφυλλα στον Πλατανιά, αλλά και το υπέροχο χοιρινό με λαχανίδες και η πίτα της Μαριώς μας "γέμισαν" με το παραπάνω την ημέρα.

Η επιστροφή μέσα από τα υπέροχα χωριά που περιβάλλουν το Καρπενήσι και ιδιαίτερα το Μικρο Παλιό Χωριό με την μικρή λιμνούλα δημιούργημα της κατολίσθησης του 1963, έκλεισε αυτό το όμορφο τριήμερο.
----------------------------------------------------


ΚΟΜΟΤΗΝΗ-ΔΑΣΟΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ 5-12-2010

Για τελευταία ημέρα παραμονής στη Θράκη  είπαμε να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη που έχουμε σαν έδρα για τις εκδρομές μας. Από ημέρες βλέπαμε την σχετική ταμπέλα στο κέντρο, που οδηγεί στο δάσος της Νυμφαίας, και έτσι ήταν η πρώτη μας επιλογή. Η θερμοκρασία έπεσε αισθητά σήμερα γι αυτό και ντυθήκαμε κάπως πιο χοντρά.
 Σε μικρή απόσταση από την πόλη, αφού περάσουμε από αρκετά στρατόπεδα, αρχίζει ο δρόμος να «γεμίζει» με δέντρα δεξιά και αριστερά του,  σιγά σιγά αυτά να πυκνώνουν να ψηλώνουν  και να αλλάζουν τα είδη όσο ανεβαίναμε πιο ψηλά. Το βυζαντινό φρούριο,  κάποια απομεινάρια δηλαδή ενός φρουρίου , σου έδιναν μια πλήρη εικόνα όλης της περιοχής για πολλά χιλιόμετρα περιμετρικά , και ολόκληρη τη Κομοτηνή στο… πιάτο. Λίγο πιο ψηλά βλέποντας δυο νέους με καλάθια στο χέρι να κατηφορίζουν μια πλαγιά, σταματήσαμε  και εμείς. Ευκαιρία να «μαζέψουμε» μανιτάρια που βέβαια δεν ξέρουμε πια τρώγονται. Βρήκαμε 5 διαφορετικά είδη σε 100 μέτρα, αλλά και ρίγανη την οποία βεβαίως γνωρίζουμε!! Θαυμάσιο και προσεγμένο δάσος πολύ κοντά στη πόλη, γι΄ αυτό και πολλοί οι επισκέπτες του που οι περισσότεροι έκαναν βάδην και τρέξιμο.
Η ίδια η πόλη τώρα, δεν μπορώ να πω πως έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, όπως η Ξάνθη ας πούμε. Κυριακή σήμερα με τα μαγαζιά της κλειστά όπως και τα μουσεία της έτσι  περπατήσαμε αρκετά στο κέντρο της ψάχνοντας ότι πιο ενδιαφέρον για το μάτι και φυσικά την κάμερα. Αυτό που μας άρεσε, είναι το υπό αποκατάσταση διατηρητέο κτήριο Τσανακλείου, ενώ  κάποια απομεινάρια Βυζαντινού φρουρίου, προσθέτουν μια πινελιά άλλων εποχών.ΞΑΝΘΗ 4-12-2010

Το πρόγραμμα σήμερα είχε Ξάνθη και Νέστο ποταμό, όμως 6 ημέρες στη Θράκη και βροχή δεν είχαμε δει ….ε λοιπόν σήμερα… την έριξε μαζεμένη !!
Από το πρωί έδειχνε ότι «βάρυνε ο καιρός και δεν θα τη γλυτώναμε τη βροχή , έτσι μόλις φτάσαμε στην Ξάνθη με μια μικρή στάση στη Βιστωνίδα, άρχισε να βρέχει , όχι όμως απαγορευτικά στο να συνεχίσουμε τη βόλτα μας στο περίφημο παζάρι. Πόλη του εμπορίου θα μπορούσε να λέγεται, και όχι μόνο λόγω του παζαριού, πλήθος μικρά και μεγάλα μαγαζάκια στους δρόμους γύρω από τις δυο κεντρικές πλατείες αλλά και η δημοτική αγορά σε δεσπόζουσα θέση. 

Ζωντανή, πολύβουη, πολύφωνη, πολυπολιτισμική, πόλη με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, πολλούς νέους, πολλά αυτοκίνητα, και με  αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον λόγω συνύπαρξης του παλιού με το νέο. Σε αντίθεση με την Κομοτηνή η πόλη γεμάτη από ζαχαροπλαστεία, σουβλατζίδικα και υπέροχη μπουγάτσα. Όσο για τιμές …σε καφετέρια που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από αυτές των Αθηνών, 2 καπουτσίνο και 2 κομμάτια κέικ (κέρασμα) 4,5 ευρώ!!Φυσικά δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε την Ξανθίππη το περίφημο εστιατόριο της Ξάνθης που μας κατέπληξε για μια ακόμα φορά με την υψηλή ποιότητα και νοστιμιά του φαγητού, το άψογο  και πολύ γρήγορο σέρβις, σε αντίθεση με τις χαμηλότατες τιμές του. Αξίζει κάθε έπαινο και φυσικά να το επισκεφθείτε.Η Ξάνθη έκλεισε με φοβερό ποδαρόδρομο στο ψιλόβροχο για να συμπληρώσουμε τη συλλογή της Βιβίκας με ρακοπότηρο Ξάνθης!! Όσο για Νέστο, ούτε κουβέντα με αυτή τη βροχή που δυνάμωσε πολυ καθώς φεύγαμε για Κομοτηνή.


Ξεκινήσαμε για μια χαλαρή επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, και πράγματι η πόλη αυτή βοήθησε σε αυτό. Κάτι σε μικρογραφία της Θεσσαλονίκης μου έκανε. Όμορφη σύγχρονη πόλη, ζωντανή Με πολύ κίνηση στους  δρόμους απο πεζούς και αυτοκίνητα. Η ημέρα ζεστή ηλιόλουστη, κυκλοφοράς με κοντομάνικο Δεκέμβρη μήνα! Στο λιμάνι μεγάλα καράβια και στον μεγάλο πεζόδρομο να δεσπόζει ο Φάρος, σήμα κατατεθέν της πόλης. Στη διαδρομή με τα πόδια για μια γρήγορη γνωριμία της πόλης, μάλλον τυχαία βρεθήκαμε στο Εθνολογικό  Μουσείο Θράκης που στεγάζεται Απ ότι μάθαμε σε ένα απόα πιο παλιά  σπίτια της πόλης, ένα άριστα διατηρημένο νεοκλασικό?? όπου εκτίθεται η προσωπική συλλογή της Αγγελικής Γιαννακίδου, από πλήθος εκθεμάτων ενδυματολογίας, διατροφής, καλλιέργειες κλπ. Ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά με ιδιωτική πρωτοβουλία, μια και απ ότι κατάλαβα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχα οργανωμένο από το κράτος. το Εκκλησιαστικό Μουσείο και Μουσείο το φυσικής ιστορίας  που επίσης υπάρχουν στη πολη δεν τα προλάβαμε ανοιχτά και έτσι δεν έχουμε άποψη.
Η ημέρα μας θα έκλεινε με την επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου, με πρώτη στάση στο Κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Έβρου. Η ώρα ήταν 13:30 και πριν μισή ώρα έφυγε το τελευταίο για σήμερα γκρουπ για οργανωμένη περιήγηση, έτσι πήραμε μερικές οδηγίες ένα φυλλάδιο και περάσαμε απέναντι προς τη λιμνοθάλασσα Δράνα, πηγαίνοντας προς τη λιμνοθάλασσα Παλούκια. Η αλήθεια είναι πως σε τέτοιους χώρους θέλεις και κάποιον που ξέρει να σου λέει κάποια πράγματα αλλιώς χάνεις πολλή ουσία .... Πρωτόγνωρο για μένα θέαμα, περίεργα συναισθήματα, όμως οι φωτογραφίες τα «λένε» όλα!

ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΩΝΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ 2-12-2010


Τέταρτη ημέρα η ….κουραστική. Παρότι είπαμε να κάνουμε μια μικρή διαδρομή σήμερα για να ξεκουραστούμε από τα πολλά χθεσινά χιλιόμετρα, αυτή μας βγήκε ακόμα πιο κουραστική αλλά και πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Οδεύσαμε από την Αρχαία Μαρώνεια μια αμφιθεατρική παραθαλάσσια αρχαία πόλη (7οςαι.πχ) περιτοιχισμένη από πέτρινους ογκόλιθους που αφθονούν στη περιοχή, με διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που όμως δεν είχαμε χρόνο να τα επισκεφτούμε όλα εκτός από το καλοδιατηρημένο  θέατρο το οποίο επισκεφτήκαμε και φωτογραφήσαμε δεόντως. 

Οφείλω βέβαια να επισημάνω εδώ ότι σχεδόν έξω από την σύγχρονη Μαρώνεια προς την αρχαία, ο δρόμος είναι χωμάτινος και σε όλη την διαδρομή μέχρι σχεδόν την Μάκρη, άρα βατός μόνο με 4Χ4.Η διαδρομή όμως αυτή, ανάμεσα σε ελαιώνες, κατσίκια τεράστιους ογκόλιθους και μια άγρια κυματισμένη θάλασσα, ήταν μοναδικό θέαμα. Ένας βοσκός που πήρα για να το μεταφέρω, μου είπε πως σκόπιμα δεν φτιάχνονται οι δρόμοι, γιατί θα γεμίσει ο τόπος βίλες και εξοχικά, και φυσικά είχε δίκιο. 
Στο τελείωμα μιας παραθαλάσσιας διαδρομής  βρισκόμαστε μπροστά στη πιο καλό αναδειγμένη αρχαία πόλη της Θράκης την Αρχαία Ζώνη(7οςαι.πχ) σε μια υπέροχη αμφιθεατρική θέση με θέα το Θρακικό πέλαγος.

Πολύ ενδιαφέρον χώρος που σου δίνει μια σχεδόν πλήρη εικόνα μιας οργανωμένης αρχαίας πόλης, με ενδιαφέροντα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία Η

περιήγηση έκλεισε στον αρχαιολογικό χώρο Μάκρης εντός της σύγχρονης πόλης και στο σπήλαιο του Κύκλωπα (Πολύφημου;;) που όμως πέρα από την πολύ όμορφη γεωγραφική θέση και την ωραία θέα προς τα παράλια μέχρι Αλεξανδρούπολη, δεν είχε κάτι αξιόλογο να δούμε. Πάντως η σπηλιά για Κύκλωπα… πολύ μικρή μου φάνηκε!

Ορεστιάδα-Διδυμότειχο-Σουφλί-Δαδιά 1-12-2010ο εβρος


Σήμερα το μενού είχε χιλιόμετρα ….πολλά χιλιόμετρα για να πάμε όσο πιο βορεινά, να προλάβουμε να δούμε κάποια πράγματα, και να γυρίσουμε πάλι Κομοτηνή. Φτάσαμε Ορεστιάδα χωρίς βέβαια να ανταμειφθούμε ιδιαίτερα....Μια μεγάλη πόλη η τελευταία πριν από τα σύνορα, χωρίς ιδιαίτερο χρώμα. Περισσότερο «προσκύνημα» στη φανταρούπολη - εξορία….για Αθηναίους φαντάρους χωρίς «κονέ» ( Μπάμπης).  Ένας καφές, μια ωραιότατη μπουγάτσα στο πόδι και πάλι στον δρόμο της επιστροφής. 
Το Διδυμότειχο , γνωστό από τον Μαχαιρίτσα -« Διδυμότειχο Μπλουζ» -Ευχάριστη έκπληξη για μένα. Μια ζεστή, ανθρώπινη, γραφική , με ιδιαίτερο χρώμα πόλη, που από το κάστρο της , στο οποίο βέβαια εδράζει η μητρόπολη, έχει καταπληκτική θέα. Ευχάριστη έκπληξη επίσης η Δημοτική πινακοθήκη, δωρεά του ζωγράφου Δ. Ναλμπάντη, με πίνακες και τοιχογραφίες του ίδιου του καλλιτέχνη.
Σουφλί για τους Αθηναίους σημαίνει η πόλη του μεταξιού και των μεταξωτών! Έρημη πόλη με λίγο κόσμο στο δρόμο που βγάζει έντονα σημάδια ερήμωσης και μελαγχολίας. Η ώρα είχε περάσει και τα περισσότερα μαγαζιά όταν φτάσαμε, είχαν κλείσει. Όχι όμως και το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού , ένα από τα καλύτερα οργανωμένο μονοθεματικό μουσείο  που έχω δει στην Ελλάδα, με την πολύ καλή Αγγλίδα υπεύθυνη και ξεναγό, πεντακάθαρο και προσεγμένο έως τη παραμικρή λεπτομέρεια, σε έπειθε πως  φεύγοντας, οφείλεις, και αξίζει, να αγοράσεις  οπωσδήποτε κάτι από τα λεπτά πολύχρωμα και καλόγουστα μεταξωτά του.
Η ώρα είχε περάσει, άρχισε να σουρουπώνει και αποφασίσαμε να πάμε και στην Δαδιά με το περίφημο δάσος της, γιατί δεν θα είχαμε άλλη ευκαιρία. Το μόνο που κάναμε όμως ήταν 100 περίπου μέτρα, προς το δάσος, ενώ άρχισε να φυσάει και η ατμόσφαιρα να αγριεύει…. Μια φωτογραφία ενός τεράστιου μανιταριού, και στον…. δρόμο για επιστροφή στην Κομοτηνή.

ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Πάνω στην "πέτρα" του σκανδάλου!! 30-11-2010

Γοητευμένος από το όμορφο γαλήνιο ήρεμο και λίγο μελαγχολικό τοπίο, βλέποντας πόσο όμορφα συμβιώνουν διαφορετικά είδη πουλιών, με τις πυκνές συστάδες πανύψηλων δέντρων γυμνών από φύλλα, έφτασα σε ένα εξαιρετικό σημείο που από μακρυά σου "κάνει" για το Ποντικονήσι της Κέρκυρας.Είναι ο Άγιος Νικόλαος πάνω σε μια νησίδα που συνδέεται με μια ξύλινη προβλήτα, και όπως διαβάζω είναι μετόχι (η μετοχή ) της Μονής Βατοπεδίου.
Τότε συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν πάνω στην "πέτρα του σκανδαλου¨!!


ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ...2o ΖΗΡΕΙΑ OPEN PARTY...
Ένα μαγευτικό διήμερο Ροκ  πάρτυ , είχα την τύχη να απολαύσω, την Παρασκευή και το Σάββατο , σε υψόμετρο 1600 μέτρα , στην όμορφη- και το καλοκαίρι-  βουνοκορφή της Ζήρειας στα Τρίκαλα Κορινθίας. «Σπάζοντας»   το φράγμα των 40 βαθμών  που μας λιώνει στα…. παράλια και πεδινά , αναζητώντας μόλις έπεφτε ο ηλιος το μπουφάν,  νιώσαμε την πρώτη μεγάλη διαφορά της ροκ κατάστασης, που εξελισσόταν σε ένα τεράστιο χώρο , με σχεδόν  τέλεια οργάνωση  όλων των αναγκαίων υπηρεσιών για φιλοξενία  σε ελεύθερο και δωρεάν κάμπινγκ ,  μεγάλου αριθμού επισκεπτών .
Πρωτεργάτες  αυτής της όμορφης διοργάνωσης οι Γιώργος Γκούρβελος, Κωνσταντίνος  Αρβανιτάκης, και ο υποψήφιος δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης , Ανδρέας Ζάρρος , που ξεκίνησαν πέρσι σαν φόρο τιμής στον Ξυλοκαστρίτη μουσικό και ροκά  Νίκο  Δόϊκα, μια μονοήμερη μουσική εκδήλωση  αφιέρωμα, ενώ φέτος έγινε διήμερο…. 2o ΖΗΡΕΙΑ OPEN PARTY,με σημαντικές  συμμετοχές της Ελληνικής Ροκ μουσικής σκηνής.
Όλα ΡΟΚ λοιπόν, περιβάλλον και άνθρωποι, μουσική και φεγγάρι, μπύρες και σουβλάκια, φαν και άσχετοι ,μωρά και …τρίτη ηλικία, ποδήλατα και μηχανές. Τα Ροκ σχήματα ορεξάτα που σε χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν ζεστό το κοινό .Την  πρώτη ημέρα έπαιξαν οι
18:20 Spyros Pan
18:40 Pavida Somnia
19:15 Hybrid mesons
19:35 Pavlo V
20:00 Άκης Περδίκης / Ακης Δαούτης
20:30 Moles
21:10 Strawhats
22:00 Θέρος
23:00 Burger project   
και την δευτερη ημερα οι:
18:30 Spyros Pan
19:10 Vavoura Band
20:00 Νο mind
20:50 Μαύρο κόκκινο
21:40 Σπυριδούλα
22:55 Brothers in plugs 


Το σπουδαιότερο (συμπέρασμα) όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι, όλα γίνονται,  αρκεί να υπάρχει  στόχος, θέληση ,θετική ενέργεια , καλή διάθεση , πείσμα και μεράκι. Γιατί όλα αυτά έγιναν χωρίς χρήματα, ή μάλλον μόνο με την πώληση ενός T-SIRT με το λογότυπο της εκδήλωσης, και με την αφιλοκερδή συμμετοχή των  μουσικών συγκροτημάτων, με τις ευγενικές χορηγίες των ντόπιων ξενοδοχείων και επιχειρήσεων, με την εθελοντική εργασία του προσωπικού του Αθλητικού κέντρου Ζήρειας, και άλλων φίλων, και φυσικά με πολύ δουλειά τρέξιμο και ευθύνη από τους Γιώργο, Κώστα και Ανδρέα που αξίζουν τα συγχαρητήρια μας, και  την ευχή ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ - ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ….3ο ΖΗΡΕΙΑ OPEN PARTY το  2011.

9-12-2009

Tο τέλος μιας εκδρομής στο Λιτόχωρο


01111.JPG
Το τέλος μιας εβδομαδιαίας παραμονής στον Όλυμπο και η επιστροφή
στην Αθήνα δεν μπορώ να πω ότι είναι ευχάριστα πράγματα...
Ο απολογισμός αυτής της εκδρομής ήταν θετικότατος , γιατι όλα μας βγήκαν
καλά,η παρέα,το ξενοδοχείο ,το φαγητό , ο καιρός, το κλίμα.
Ακόμα και ο ...τροχονόμος που μας έδωσε κλήση στην επιστροφή,
μετέτρεψε την παράβαση από υπερβολική ταχύτητα σε μη χρήση ζωνών
ασφάλειας, ενώ μας ευχήθηκε να έχουμε καλές γιορτές !!!
Σε συνέχεια αυτών που έγραψα σε προηγουμένη ανάρτηση,
θέλω να επισημάνω τρεις πολύ κοντινές και πανέμορφες διαδρομές και
τοπία του Λιτόχωρου,Η πρώτη είναι δυτικά στην έξοδο της πόλης , προς
τον Όλυμπο στον Άγιο Ιωάννη , που σε βγάζει σε ένα ξέφωτο μαγευτικό τοπίο
DSC07278.jpg
9.jpg

με το μικρο εκκλησάκι, η δεύτερη στην ίδια κατεύθυνση λίγο πιο χαμηλά,
όπου είναι το μικρο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία,
DSC07283.jpg
με υπέροχη θέα προς όλη την παραλία της Κατερίνης μέχρι και
την Χαλκιδική.Η τρίτη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά το μονοπάτι
για τα Πριόνια ,και οδηγεί σε ένα μικρο καταρράκτη που σχηματίζεται από τα νερά του Ενιπέα.


DSC07270.jpg11.jpg
Όμως τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάει η εικόνα....
Επειδή είμαι της άποψης ότι πρέπει να κάνουμε κριτική σε ότι
στραβό συμβαίνει, εξίσου όμως πρέπει να επιβραβεύσουμε και το όποιο καλό,
γι΄αυτό θέλω να επισημάνω , το  ξενοδοχείο OLYMPUS MEDITERRANEAN(****) ,
που από ότι κατάλαβα δουλεύει (και καλά κάνει) σχεδόν
μόνο, με  κοινωνικό τουρισμό από διάφορα ταμεία.
DSC07314.jpg
Ε λοιπόν ήταν η καλύτερη περίπτωση ξενοδοχείου που έχω πάει όλα αυτά τα  χρόνια με
κοινωνικό τουρισμό, πρόσφερε όλες τις υπηρεσίες του με άψογο σέρβις και συνέπεια.
Επισης πρέπει να πω δυο λόγια για την πολύ καλή ή σπιτικη κουζίνα της ταβέρνας "Όλυμπος"
στη πλατεία του Λιτόχωρου (χοιρινό με πράσα και τραχανάς με γίδα κορυφαία πιάτα του.)

Λιτόχωρο-ΠριόνιαΗ χτεσινή ημέρα στο Λιτόχωρο ήταν  βροχερή ,ενώ και το βράδυ έριχνε δυνατή
βροχή ,έτσι δεν προγραμματίσαμε τη σημερινή, ημέρα γιατί δεν ξέραμε τι καιρό
θα μας κάνει....Όταν όμως κατεβήκαμε για πρωινό κατά τις 8 ο καιρός είχε
αλλάξει, ενώ ξεπρόβαλε και ο ήλιος .Ξεκίναγε μια ήπια έως ζεστή
χειμωνιάτικη ημέρα και είπαμε να κατέβουμε στον Ενιπέα που κατέβαζε
1.JPG
ορμητικά τα νερά του με κατεύθυνση τη θάλασσα ,βγάζοντας έναν έντονο
χαρακτηριστικό θόρυβο.
2.JPG
Το μικρο μονοπάτι των 800μ παράλληλα με το ποτάμι
ήταν αρκετά χαλαρωτικό και ξεκούραστο ενώ και τα καρύδια που βρήκαμε στο
έδαφος καθόλου άσχημα!! Αφού ξεθάρρεψε η παρέα με τον καιρό ,αποφασίσαμε
να πάμε Πριόνια, όχι με τα πόδια φυσικά (δεν είμαστε και παιδιά...) αλλά με το αυτοκίνητο
σε μια πολλή ωραία διαδρομή ανεβαίνοντας άλλα 800 μ πιο ψηλά από το Λιτόχωρο.
Πολύ σύντομα συναντάμε το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου ενώ η θέα όσο ανεβαίνουμε
ψηλότερα γίνεται και ποιο ωραία φτάνοντας η ματιά μέχρι τις ακτές τις Χαλκιδικής.
4.JPG
Η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους 7 βαθμούς  ενώ στο πιο "κρίσιμο" σημείο 200 μ πριν το εστιατόριο
που υπάρχει εκεί και σερβίρει εκλεκτή φασολάδα (ήταν ένας από τους στόχους μας) ένα μεγάλο
νεροφάγωμα από τη χτεσινή βροχή , έκανε απαγορευτική τη διέλευση μας.......Απογοήτευση....
3.JPG
Βγάλαμε τα μπουκάλια και γεμίσαμε νερό από ένα ορμητικό ρυάκι που σχηματιζόταν στο δρόμο,
και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.
5.JPG
6.JPG
Μια επίσκεψη στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του
Ολύμπιου, (15 αιώνας ) νομίζω μας αποζημίωσε ,ενώ η όρεξή μας για την φασολάδα , ικανοποιήθηκε
 στην πλατεία του Λιτόχωρου, στο εστιατόριο Όλυμπος, με την καλή σπιτικη κουζίνα του που μας κάλυψε
με το παραπάνω!

2-12-2009

Λιτόχωρο


1.JPG
11.JPG

Η πρώτη μου επαφή με το Λιτόχωρο ήταν πριν 34 χρόνια, όταν ένα πρωινό του Δεκέμβρη,
παραμονές Χριστουγέννων, ένα παλιό "ΡΕΟ" μας "άδειασε" μέσα στην ΙΛ.Υ.Β, φαντάροι
και σάκοι όλα μαζί, ενώ οι εκπαιδευτές άρχισαν να μας "τρέχουν"με τους σάκους στον ώμο.....
.............................................................................................................................................................
Συνήθως η πρώτη αντίδραση ενός φαντάρου όταν φεύγει από ένα τόπο που έχει υπηρετήσει,
είναι να ρίξει "μαύρη πέτρα" πίσω του.Έλα όμως που κάτι μένει και σε κάνει να αναζητείς, μετά
βέβαια από πολλά χρόνια, την επιστροφή στον τόπο του "μαρτυρίου", γιατί κάπως έτσι φάνταζε
στα μάτια μας, η στρατιωτική θητεία...(πολύ διαφορετική βέβαια από αυτήν που υπάρχει σήμερα).
5.JPG
Έτσι με μεγάλη μου χαρά πατάω το ίδιο χώμα, περπατάω στους ίδιους δρόμους, μυρίζω τις ίδιες
μυρωδιές του καμένου ξύλου από τα τζάκια, ενώ  γεμίζω τα πνευμόνια μου με τον καθαρό, γεμάτο
οξυγόνο αέρα.  Φυσικά υπάρχουν πολλές αλλαγές μέσα σε αυτά τα χρόνια που πέρασαν.
3.JPG
Προς το καλύτερο βέβαια. Το Λιτόχωρο έχει γίνει ένας τουριστικός προορισμός αρκετά γνωστός
σε όλη την Ελλάδα, για τον χειμώνα αλλά και για το καλοκαίρι, συνδυάζοντας την θάλασσα με τον
πανέμορφο Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου.
2.JPG
Τα πάρα πολλά και ωραία καταστήματα στην κεντρική
οδό του Αγίου Νικολάου,  το πανέμορφο πάρκο στην είσοδο, τα γραφικά στενά ανηφορικά δρομάκια
με τα μικρά ταβερνάκια και εστιατόρια, τραβουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
4.JPG

6-8-2009

επιστροφη απο ΚΡΗΤΗ


XANIA.jpg
Περιπου ενας μηνας στην Κρητη, ειναι ακρως αναζωογονητικος και ενδιαφερων απο ολες τις πλευρες.
Γιατι οσο και να την εχεις γυρισει την Κρητη,  παντα κατι μενει που δεν εχεις δει, η κατι καινουργιο γεννιετα,
αλλα και  το ιδιο πραγμα, σε διαφορετικο χρονο και με διαφορετικη διαθεση, αποκτα νεες διαστασεις......
Ενα ομως παραμενει μονιμο, στασιμο , και συνεχως  να χειροτερευει....(και ξεκιναω απο τα κακα νεα) η οδηγηση
των Κρητικων. Δεν θελω να κανω βεβαια τον Καββαθα, η τον Ιαβερη, αλλα οι αποδειξεις ειναι τοσο πολλες και τοσο εντονες
που και ενας ασχετος με την οδηγηση νοημων ανθρωπος,  θα μπορουσε να επιβεβαιωσει.
Ειναι κριμα μεσα σε ενα τοπιο γεματο ομορφια, να κυκλοφορουν και να προκαλουν, τοσοι κακοι και το κυριοτερο
επικινδυνοι οδηγοι. Πρωτον φαινεται οτι και αν ξερουν τον Κ.Ο.Κ λιγη σημασια του δινουν, και δευτερον θεωρουν ολους
τους δρομους ενα ...χωραφι που μπορουν να κανουν οτι θελουν!!!!
Δεν υπαρχουν προτεραιοτητες ,σηματα, διαγραμμισεις, ΤΙΠΟΤΑ !!! Οταν αποφασισουν οτι δεν εχουν προτεραιοτητα
και πρεπει να σταματησουν σε καποια διασταυρωση, απλα αργοκυλουν, χωρις να σταματουν , αφηνοντας σε σενα το διλλημα
τι πρεπει να κανεις, να σταματησεις να περασει η να τρακαρεις!!!!
Φυσικα δεν ειναι διαπιστωσεις μονο δικες μου και ουτε αυτα που γραφω αναφερονται σε μεμονομενες περιπτωσεις.
Ειναι ενα προβλημα που πρεπει να αντιμετωπισουν μαλλον οι Νομαρχιες,  και ισως εχει να κανει και με το πως αποκτωνται
οι αδειες οδηγησης......
XANIA2.jpg
Περα απο την σταθερη ποιοτητα ορισμενων τοπων και θαλασσων θα ελεγα πως  σε ορισμενα μερη ηδη υπαρχει κορεσμος
κτισματων,  ξενοδοχειων, ομπρελων και καθισματων, .....αλλοιωνοντας ετσι σε μεγαλο βαθμο, τις φυσικες ομορφιες!!
Μπορουν να συνυπαρξουν τουριστικη αναπτυξη και σεβασμος στο τοπιο και το περιβαλλον, αρκει να υπαρχουν νομοι που να μην
εφαρμοζονται κατα το δοκουν, και βεβαια κρατος για να μπορει να τους επιβαλλει σε ολους, πραγματα ....αγνωστα για την Ελλαδα του
21ου αιωνα!!!
φαλασαρνα.jpg
Παμε στα καλα νεα τωρα!!!!
Εζησα απο κοντα μια πολυ ωραια βραδυα με κανταδες στο Δαρατσο του Δημου Νεας Κυδωνιας Χανιων.
Ενας παλιος μουσικος συλλογος, που διαθετει χορωδια και μαντολινατα σε συνενοηση με την τοπικη αυτοδιοικηση
εκαναν περιοδεια τραγουδωντας ενας ειδος τραγουδιου και μουσικης, "ξενων" με τα ακουσματα που ειχαν οι κατοικοι,
ξαφνιαζοντας τους, πολλες φορες βλεποντας στα στενα δρομακια τους να ανηφοριζουν, καμια τριανταρια κανταδορους !!!!!

Ευχαριστη εκπληξη ηταν για μενα το Ρεθυμνο, το λιμανι και η παλια πολη , που αναπτυσεται με προσοχη και σεβασμο,στα
μνημεια και διατηρητεα κτισματα, οσο μπορεσα βεβαια να δω, με κορυφαια ενεργεια την κατασκευη της μεγαλης πλατειας,
ενοποιωντας μια σειρα παλαιων κτισματων.
plat reth.jpg
Ενδιαφερουσα ηταν και η παραλληλη επισκεψη στα ενυδρεια και την εκθεση Ντα Βιντσι στις Γουβες Ηρακλειου, εχασα ομως
τα Υακεινθια στα Ανωγεια, και τις βραδυες με παραδοσιακη κρητικη μουσικη στο Αρκαλοχωρι!!!
karxarias.jpg
da v.jpg
Ενδιαφερουσα επισης η εκθεση  στη δημοτικη πινακοθηκη Χανιων με θεμα ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ με εργα Ελληνων
Υπερρεαλιστων, χωρις ομως οπως αντιληφθηκα, να συγκεντρωσει και το ενδιαφερον του κοσμου, κριμα......
XANIA1.jpg

ενα αδειο τραπεζι....στην παραλιαΕχει βραδιασει ......σε μια παραλιακη ταβερνα ....καπου στα Χανια..
Ενα αδειο τραπεζι διπλα στο κυμα σας περιμενει.......
000.jpg

11-7-2009

Κρητη ....και ξερο ψωμι!!!!


η Ντακο οπως ονομαζεται απο τους ντοπιους,  το πολυ ωραιο παξιμαδι τους, που μπορει
να φαγωθει σε πολλες παραλλαγες, νοστιμοτατες παντα και πολυ υγιεινες βεβαια !!
Εφτασε λοιπον η ωρα , σιγα σιγα φτιαχνουμε βαλιτσες και διαθεση και ετοιμαζομαστε για το
μεγαλο ταξιδι....
Μεγαλο......σιγα,  μολις 6,5 ωρες εγινε πλεον, και φετος η ΑΝΕΚ ειχε και μια καλη προσφορα
με την ημερησια διαδρομη,αυτοκινητο και 2 ατομα ,με επιστροφη 148 ευρω!!!! Τα καλα να λεγονται,
και να γνωστοποιουνται βεβαιως!!!
Χανια....δεν χρειαζεται βεβαια να πω πολλα λογια, γιατι θα ειναι φτωχα μπροστα στην ομορφια της
πολης (της Παλιας) και βεβαια ολου του Νομου απ ακρη σε ακρη .Απο τις καλυτερες παραλιες της
Ελλαδας, τα πιο καθαρα νερα , τα ωραιοτερα φαγητα, τους πιο φιλοξενους ανθρωπους!!!
Προσοχη μονο στους δρομους και στη οδηγηση!!!Δεν ειναι οτι καλυτερο σαν οδηγοι οι κρητικοι !!!
(να λεμε και την ασχημη πλευρα).
Μην αφησετε γαμο για γαμο ,ειναι η ευκαιρια της ζωης σας.....Μπορειται να πατε και απροσκλητοι,
κανεις δεν θα σας ζητησει προσκλητηριο....Το θεμα εχει ακρως γαστρονομικο ενδιαφερον!!! Φυσικα
μην παραλειψετε το γαμησιο πιλαφι!!!
Σουγια, Αμουδι, Σφυναρι, Φαλαρσανα , απο παραλιες που πρεπει να πατε οπωσδηποτε!!
Εγω αυριο την κανω.......
PCDV0003.JPG

5-1-2009

ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ)


Ξεκινήσαμε με τη διαπίστωση ότι "ο καιρός φτιάχνει" ακούγοντας
στην τηλεόραση τα δελτία να αναφέρονται σε σφοδρές χιονοπτώσεις....
Και βέβαια δε λέει...να πας τέλος Δεκέμβρη στην Ευρυτανία και να μη
δεις ...μια άσπρη μέρα!!!
Έτσι λοιπόν προέκυψε και η διαπίστωση πως ο καιρός ....φτιάχνει, και όντως
φτάνοντας το απόγευμα στη Βαλαωρα το είχε στρώσει κάπου 20 πόντους,
κάτασπρα όλα, ενώ συνέχιζε να ρίχνει πυκνές νιφάδες χιονιού.
Μετά από λίγο δυο ...τρελοί με τη γκλίτσα στο χέρι πήραν τους δρόμους
του χωριού, πατώντας στο άσπρο χαλί που στρώθηκε να τους...υποδεχθεί!!!
10.jpg
9.jpg
7.jpg
4.jpg
Την επόμενή μέρα μετά τον πρωινό καφέ, ξεκίνησε η βόλτα
σε πιο βατά και προσιτά μέρη για πεζοπορία, στο μικρο φαράγγι της
Βαλαώρας, στο πέτρινο γεφύρι της Τέμλας και φυσικά κάναμε γύρα και
 στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου,ενώ απολαύσαμε το τσάι μας έχοντας
για θέα αυτό το υπέροχο χιονισμένο τοπίο στη Γρανίτσα.
6.jpg
Παραμονή της αναχώρησής μας επιλέξαμε να κάνουμε,,,βαρκάδα
στη λίμνη Κρεμαστών ! Βοηθούντως βεβαίως και του καιρού που καταλληλότερος
δεν θα μπορούσε να είναι, ξεκινήσαμε με μικρο ατυχίες που μας δυσκόλευαν
μεν μας έκαναν όμως το αποτέλεσμα ακόμα πιο ποθητό και καλύτερο !!
Η ....απόβαση σε ένα νησάκι, το άναμμα φωτιάς για να στεγνώσουμε κάλτσες
και παπούτσια, αλλά και το ψήσιμο των υπέροχων λουκάνικων της κυρα Βασιλικής
με το κρασί του Θωμά,  ήρθαν και ...έδεσαν.... φτιάχνοντάς την διάθεση!!!!
Ένα πολύ όμορφο τοπίο με τον ήλιο να δύει πάνω από τα βουνά, και το
μικρο φουσκωτό μας να μας πηγαίνει προς τη μικρή προβλήτα....
12.jpg

Κρήτης συνέχεια....


DSC00055.JPG
Υπάρχουν βέβαια  και οι εξαιρέσεις στον κανόνα.
(φωτογραφία από την Σούγια το 2005.)
Όταν το περήφανο και απλησίαστο ζωντανό που
χαρακτηρίζει τα κρητικά βουνά, γίνεται έρμαιο ενός....παππιού ! !
Του αναβάτη του βέβαια, που δεν ξέρω αν πρέπει
να καμαρώνει , όπως ο ίδιος αισθάνεται, η να ντρέπεται
όπως αισθάνονται- πιστεύω όλοι- όσοι βλέπουν αυτό το θέαμα !!!!

18-11-2008

Φθινοπωρινή Κρήτη, Χανιά


αγ αποστολοι.jpg

Έχω την "πολυτέλεια" να μην έχω κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας,
 να μην είμαι αναγκασμένος να εργάζομαι (συνταξιούχος γαρ), και να
έχω κάποια οικονομική άνεση (ακόμα) ώστε να κάνω κάποια ταξίδια
(εντός Ελλάδας) με το αυτοκίνητο.

Έτσι βρέθηκα για μια βδομάδα (πάλι) στη Κρήτη, στα Χανιά, πρώτη
φορά όμως Φθινόπωρο, Νοέμβρη μήνα, και βέβαια ανακάλυψα
ένα νέο πρόσωπο αυτής της εξαίσιας γης, χωρίς το πολύβουο
μελίσσι των τουριστών του καλοκαιριού, εξίσου ηλιόλουστη,
πληθωρική, γεμάτη θαλπωρή και φιλοξενία.

Είναι περιττό ίσως να αναφέρω, πως "ο Θεός έδωσε στη Κρήτη
όλα τα καλά" όπως λέει ο Βασίλης, Ηπειρώτης φίλος, που συγκρίνει
τις απέραντες γυμνές, άγονες, και ερημωμένες βουνοκορφές της Ηπείρου
με την εύφορη, πολυποίκιλη και προσοδοφόρα γη της Κρήτης !!!

Για να πούμε όμως και τη κακία μας, η έντονη τουριστική ανάπτυξη
και η λογική να τα "αρπάξουμε" μέσα στη καλοκαιρινή σαιζόν απ' τον
τουρίστα, έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια κακοποίησης της φύσης,
κυρίως των θαυμάσιων ακτών της, από κακόγουστα και προχειροφτιαγμένα
κτίρια και τις διάφορες κατασκευές που αλλοιώνουν τον παραδοσιακό
χαρακτήρα και το περιβάλλον.
αγ αποστολοι παρκο.jpg

Όμως όλα αυτά (ακόμα), αφομοιώνονται, και σε ορισμένες
περιπτώσεις μηδενίζονται, από την πολύ πλούσια σε φυσικές
 ομορφιές γη της, και την φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων Δήμων,
φορέων και ιδιωτών, να συντηρήσουν, αναδείξουν και να
προβάλλουν ότι καλό υπάρχει.

Φυσικά ο μεγάλος πλούτος της Κρήτης, είναι οι άνθρωποι της.
Η φιλοξενία η ζεστασιά και η φιλικότητα που αναδίνουν, είναι
αυθόρμητα χαρακτηριστικά σχεδόν όλων των Κρητικών.
Αυτό αγγίζει και αρέσει σε κάθε άνθρωπο, κυρίως τους  κατοίκους των
απάνθρωπων μεγαλουπόλεων, γιατί τέτοιες συμπεριφορές και
 χαρακτηριστικά έχουν εκλείψει δεκαετίες πριν γι�αυτούς.

Έτσι λοιπόν, αυτό το μείγμα των υπέροχων φυσικών ομορφιών και
της φιλόξενης συμπεριφοράς των ανθρώπων, κάνουν τη Κρήτη, έναν
από τους πιο αγαπητούς τόπους για ντόπιους και ξένους, και εγώ θα
πρόσθετα όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες....
εκλ αγ αποστολοι.jpg

4-11-2008

ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι μου στα Ιωάννινα, 
συνέχεια αυτού της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρωτόγνωρα μέρη(Δολο,Πωγωνιανη) αλλά και μέρη
που είχα επισκεφθεί παλιότερα (Κόνιτσα,Αρίστη , ΜονοδενδριΠαπιγκο),
μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για τις ομορφιές 
της φύσης και των ανθρώπων.
Η πέτρα το ξύλο η φύση και οι άνθρωποι.
Θαυμάσια κτίσματά, που αφημένα στην ερημιά τους, 
εκπέμπουν μια παράξενη αίσθηση , ανάμιξή πολλών αισθημάτων.
Ερείπια ρημαγμένα από τον χρόνο και την εγκατάλειψη.
Σωροί από σκόρπιες πέτρες,που κάποτε ήταν σπίτια,
γενάτα ζωή, εκπέμπουν μελαγχολία....
Τόποι αναμνήσεων,τόποι ιστορικοί,τόποι φονικών μαχών για εξουσία και ελευθερία!
Φωτογραφίες πολλές ,αποτυπώματα αναμνήσεων, που όμως...
η παρουσία των ανθρώπων είναι απαραίτητη και ζωογόνα.
Ενα φωτογραφικο αφιερωμα στις εξωπορτες του Δολου μπορειτε να δειτε
στα εργα μου διπλα.
μολ.jpg

Περιήγηση στη Δυτική Μακεδονία (4)Οφείλω να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά σε μια  «παραδοσιακή ταβέρνα» όπως την ονομάζουν  «Το Στέκι », που βρίσκεται στο μαρτυρικό χωριό Λέχοβο.
Εντελώς τυχαία βρεθήκαμε εκει, φεύγοντας απο το Νυμφαίο προς το Εμπόριο, και μου αποκαλύφθηκε μια απρόσμενη  εκπληξη, γιατί φάγαμε σπιτικό καλομαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό, σε μερίδες τεράστιες, εκπληκτικό για ταβέρνα χωριού σέρβις, και το κυριότερο ...;. όλα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές!!
ΛΕΧΟΒΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ.JPG
Το ξαναεπισκέφθηκα  κάνοντας πάρα πολλά χιλιόμετρα παράκαμψη, ερχόμενος απο Νάουσα  κρατώντας την ...; πείνα μου για ώρες , και φυσικά δεν το μετάνιωσα πάλι καθόλου!!
ΛΕΧΟΒΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ1.JPG
                             Τώρα μπορείς
                             Ολα να τα βρείς

                             Σαυτό το μαγαζί
                             Τρέχουν πολλοί μαζί  
                             Εδέσματα να φαν  
                             Κρασιά καλά να πιουν
                              Ιδιαίτερα γλυκά να γευτούν!!

Οπως πολυ ευστοχα γραφει στο πολυ καλο τριπτυχο
φυλλαδιακι που δινει στους πελατες του.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (3)


Ασφαλώς πήγα και στις Πρέσπες.
Πολύ καλή εντύπωση  μου άφησε το χωριό
Αγ. Γερμανός  με τα πετρόχτιστα
καλοδιατηρημένα σπίτια του, το γραφείο
αγ γερμανος3.jpg
ενημέρωσης (!!) του για τους επισκέπτες και
τις δραστήριες από ότι είδα γυναίκες του.
ΑΓ ΓΕΡΜΑΝΟΣ.jpg
Το κόσμημα βέβαια του χωριού είναι ο
μικρός Βυζαντινός ναός του Αγίου Γερμανού
αγ γερμανος2.jpg
στη πλατεία του χωριού γεμάτος στο εσωτερικό
του με καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 11ου
και του 17ου αιώνα. 
ΑΓ.ΓΕΡΜΑΝΟΣ.jpg
Η κατασκευή κολλητά αυτού του ναού, ενός νεώτερου
μεγάλου και παράταιρου ναού, ασυντήρητου και
βρώμικου τουλάχιστον εξωτερικά, αποτελεί πολύ
άσχημη εικόνα.
Η παραγωγή κάθε είδους φασολιού (ακόμα και
μαύρους γίγαντες!!), είναι από τις κύριες ασχολίες των
κατοίκων.
Το μικρο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου και η υπέροχη
βόλτα στον υδροβιότοπο της περιοχής , είναι πρωτόγνωρες
ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ.jpg
εμπειρίες για μένα, άλλα θέλει χρόνο αρκετό αυτός
ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ3.jpg
ο Εθνικός Δρυμός, για να γευθείς ολες τις ομορφιές του!!
ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ2.jpg

ΑΓ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ1.jpg

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (2)


Δεν περιηγήθηκα φυσικά μόνο στις πόλεις.
Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου, άλλα και
σίγουρα δεν μπορείςνα κρίνεις ένα τόπο,
από την ζωή στις μεγαλουπόλεις,και όταν
βέβαια είχα ανά χείρας, το πολύ καλό οδηγό
της ROAD "ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".
Από τα χωριά λοιπόν που πέρασα, πρωτεύουσα
θέση είχε το Νυμφαίο.

Ένα χωριό πρότυπο, που (ξανά)έγινε, όμως
μόνο για τουριστικούς λόγους, « για να το βλέπουν
οι επισκέπτες » σαν μουσειακό είδος, δεν ξέρω
αν είναι και λειτουργικό-ζωντανό χωριό!!
ΝΥΜΦΑΙΟ.jpg
Πέρα από αυτά όμως το αποτέλεσμα
είναι σπουδαίο και χάρμα οφθαλμών για μας τους
πολυκατοικιόπληκτους!!  σαν κι΄εμένα.
ΝΥΜΦΑΙΟ2.jpg

ΝΥΜΦΑΙΟ1.jpg

Θα πρότεινα όμως όσο το δυνατόν λιγότερη
 "τουριστικοποίηση" .Το πολύ ωραίο Μέτσοβο,
 είναι ένα κακό παράδειγμά τέτοιας ανάπτυξης.
ΜΕΤΣΟΒΟ.jpg

23/9/2008

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


40 χρόνια εργασίας νομίζω ήταν ...αρκετά!! Έφτασε λοιπόν η ώρα που τελείωσε για μένα ο εργασιακός βίος, για τα προς το ζειν, ανοίγοντας αυτόν του ...(συνταξ ..... όχι δεν το πιστεύω!!) ... ζειν από την εργασία του!!
Δεν έχασα ευκαιρία λοιπόν και αμέσως το έριξα στο απωθημένο μου όνειρο, στα ταξίδια , σε τόπους πρωτόγνωρους, άγνωστους, ονειρικούς στην πολύ όμορφη χώρα μας. Για μια βδομάδα λοιπόν περιηγήθηκα στην δυτική Μακεδονία την οποία σχεδόν στο σύνολο της δεν έτυχε να επισκεφθώ ποτέ μέχρι τώρα.Οι εντυπώσεις μου άριστες, γεμάτες απο θαυμασμό και δεος για την ομορφιά της φύσης και των έργων των ανθρώπων που αντίκριζα αλλα και για την ευγένεια και καλοσύνη των ανθρώπων που συνάντησα.......
Αν θα μπορούσα με αυτες τις πρώτες εικόνες και τις
 μικρές βόλτες που έκανα στις μεγάλες πολεις της
Δ. Μακεδονίας να κάνω μια αξιολόγηση, ασφαλώς
την πρώτη θέση έχει η Καστοριά με την υπέροχη
ΚΑΣΤΟΡΙΑ.JPG
«παραλιακή» της διαδρομή, με δεύτερη την Νάουσα
ΝΑΟΥΣΑ.jpg
με το αμφιθεατρικό της σχήμα και το πολύ ωραίο πάρκο
της, και στη τρίτη θέση, η  Φλώρινα με το αξιόλογο και
ΦΛΩΡΙΝΑ.jpg
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.jpg
προσεγμένο μουσείο, τα  πολύ ωραία και καλοδιατηρημένα
 αρχοντικά της και η Έδεσσα με τους καταρράκτες και το
ΕΔΕΣΣΑ.jpg
«Καναβουργείο» της ένα  εντυπωσιακά διακοσμημένο
ΚΑΝΑΒΟΥΡΓΕΙΟ.jpg
ένα  εντυπωσιακά διακοσμημένο εστιατόριο,
διατηρώντας μέσα τις παλιές του μηχανές.
Καλή εντύπωση επίσης μου άφησε η Σιάτιστα
με τα πάρα πολλά, παλιά αρχοντικά της, που όμως
 ρημάζουν αναξιοποίητα.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ.jpg
Η Βέροια μου φάνηκε αδιάφορη , ενώ η Κοζάνη
και ιδιαίτερα τα Γρεβενά, αφιλόξενες και απάνθρωπες,
μου θύμισαν πολύ τις  απρόσωπες μεγαλουπόλεις τις Αττικής.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ !


petalidi.jpg
ΠΕΤΑΛΙΔΙ
finickuda.jpg
ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ
koroni.jpg
ΚΟΡΩΝΗ
methoni.jpg
ΜΕΘΩΝΗ
ΜΙΑ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ,
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , ΚΟΡΩΝΗ, ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ,
ΜΕΘΩΝΗ, ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ, ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ -ΑΡΜΕΝΟΙ -ΧΑΝΙΑ
Μ΄αυτα και μ΄αυτα...(πυρκαγιες, εκλογες,κλπ) παρασυρθηκαμε και αφιερωσαμε
ολη μας την..."συγγραφικη" δραστηριοτητα σε αυτα τα θεματα.
Το καλοκαιρι εφυγε χωρις καλα καλα να το καταλαβουμε, και δεν καταφεραμε μεχρι
τωρα να γραψουμε ουτε μια γραμμη για το πως "περασαμε"
Πηγα λοιπον 5 ημερες στην Κρητη στα Χανια, που παραμενουν ενας απο τους πιο
αγαπημενους μου προορισμους για τις καλοκαιρινες διακοπες, οπως και απο τις πιο
 αγαπημενες μου πολεις, μαζι βεβαια με το Ναυπλιο,Καβαλα,Υδρα,και Θεσαλλονικη.
Απο τη φετινη μου εμπειρια λοιπον, στην Κρητη, θελω να αναφερω ενα υπεροχο μεσημεριανο φαγητο, στην ταβερνα "Πλατανος" στους Αρμενους, με καλομαγειρεμενα παραδοσιακα Κρητικα πιατα, και ολα αυτα μεσα σε ενα καταπληκτικο περιβαλλον, με τρεχουμενα νερα κατω απο τεραστιους πλατανους. Επειδη υπαρχει ακομα καιρος, προτεινω να την επισκεφθειτε οσοι θα πατε Κρητη.

"DELINA"  το ονομα αυτης της υπεροχης ταβερνας...
στα Ανωγεια της Κρήτης , και μια που ειχα τις καλυτερες των αναμνησεων μου
απο αυτον τον χωρο πριν λιγα χρονια , προτεινω για οσους ταξιδεψουν προς
τα εκει,  μην παραλειψουν να την ..επισκεφθουν δεν θα χασουν !!!
Ξεχωριστο και  το εξαιρετικο βαρελισιο κρασι, που προσφερει, (στην κυριολεξια
γιατι τους ζητησα να μου βαλουν και σε ενα μπουκαλι για να το παρω μαζι μου )
και φυσικα δεν μου χαλασαν το χατηρι....
DELINA 1.jpg