Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ!

Μετά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης εξαπολύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωγραφειοκράτες μια πολύ καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή καταιγίδα, οποία είχε και έχει ως στόχο να ασκήσει πλύση εγκεφάλου στους ευρωπαϊκούς λαούς και ειδικότερα στον ελληνικό λαό.


Στόχος αυτής της επικοινωνιακής καταιγίδας είναι να πείσε ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής λύνεται, περίπου, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ανακουφίζεται αισθητά ο ελληνικός λαός, ενώ ξεπερνάται και η κρίση της ευρωζώνης!
 

Τίποτα πιο ψευδές και παραπλανητικό από αυτήν την κακόγουστη προπαγάνδα, όπως θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε με συλλογισμούς και στοιχεία, τα οποία θα εμπλουτίζουμε με όσα νεότερα έρχονται στο φως, αφού πολλά ακόμα σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου ή βρίσκονται στο σκοτάδι ή είναι πολύ ασαφή και δυσερμήνευτα.

ΠΡΩΤΟΝ: Κατά τη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται ότι αποφασίστηκε νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα ύψους 109 δις, πέραν από το γνωστό πρώτο τροϊκανό πακέτο των 110 δις, από το οποίο έχουν ήδη απορροφηθεί τα 55 δις και απομένουν προς δανειοδότηση άλλα 45 δις έως τέλη 2014.

Το νέο τροϊκανό πακέτο των 109 δις μέχρι το τέλος 2014 αφορά: 34 δις δάνεια από την τρόικα, 35 δις εγγυήσεις, 20 δις για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επαναγοράς και 20 δις για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών. (Πέραν τούτων θα υπάρξουν, υποτίθεται, και 28 δις ως εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις)

Για τα δάνεια του νέου πακέτου προς την Ελλάδα φέρεται ότι αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου τους στο 3,5% (από 4,5% κυμαινόμενο για τα παλιότερα) και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους από 7,5 στα 15-30 έτη, με δεκαετή περίοδο χάριτος, που θα αφορά μόνο τη μη αποπληρωμή των χρεολυσίων αλλά όχι και των τόκων.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές αν οι νέοι αυτοί όροι δανεισμού θα ισχύσουν και για το παλαιό τροϊκανό δάνειο των 110 δις ή και το μέρος των 45 δις αυτού του δανείου, που θα δοθεί από δω και μπροστά!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η Σύνοδος φέρεται να αποφάσισε την εθελοντική ανταλλαγή ή επιμήκυνση ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και λήγουν μέχρι το 2019 στα 15-30 χρόνια, με το πρόγραμμα 4 ισότιμων εκδοχών, εκ των οποίων οι δύο συμπεριλαμβάνουν «κούρεμα χρέους» της τάξης του 20%. (Για περισσότερα σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πατήστε εδώ)

Για το πρόγραμμα αυτό θα υπάρξει σε γενικές γραμμές εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF και τα επιτόκια των νέων ή επιμηκυνθέντων ομολόγων θα είναι ιδιαίτερα ληστρικά αφού, ανάλογα την περίπτωση, θα ξεκινούν από 4,5% και θα προσεγγίζουν το 7%!!!

ΤΡΙΤΟΝ: Δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στο ευρωπαϊκό ταμείο (EFSF και EMS) για προληπτικές παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων, ενίσχυσης των τραπεζών(!) και πέραν την Ελλάδας αλλά και παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, ειδικά για την τελευταία μετά από την έγκριση της ΕΚΤ και σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών.

Το ευρωπαϊκό Ταμείο θα πραγματοποιήσει υποτίθεται παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, πράγμα που λέγεται ότι θα επιφέρει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 12,5 δις!

Ως τώρα, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα το συγκεκριμένο για αυτήν την παρέμβαση, και πως θα γίνει ούτε, φυσικά, έχει λεχθεί οτιδήποτε σε σχέση με τις δυσκολίες υλοποίησής της!

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι ευρωγραφειοκράτες και η κυβέρνηση από τα ως άνω μέτρα θα προκύψει άμεση μείωση του ελληνικού χρέους ύψους 13,5 δις από την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και το σχετικό κουρεμα του χρέους του δεύτερου σημείου και πρόσθετη μείωση του χρέους ύψους 12,5 δις από την ανταλλαγή ομολόγων του τρίτου σημείου.

Με δύο λόγια συνολική άμεση μείωση του χρέους ύψους 26 δις ή 12% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Αυτή η μείωση του χρέους είναι πολύ αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθεί, αφ’ ενός γιατί είναι αρκετά αμφίβολο αν θα προχωρήσει και πως, μέχρι το 2019, το πρόγραμμα συμμετοχής των τραπεζών, αφού δεν διευκρινίζονται κρίσιμες παράμετροι του, ενώ από της άλλη πλευρά, όπως έχουμε αναφέρει, είναι αρκετά μετέωρο και αδιευκρίνιστο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Αλλά και αν προσεγγιστούν τα μεγέθη μείωσης του χρέους που επισήμως αναφέρονται και ανέρχονται στο 26 δις, αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο σημερινό χρέος των 353 δισ. ευρώ!

Άνθρακες, περίπου, ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός!

ΠΕΜΠΤΟΝ: Όσον αφορά τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους στα επόμενα χρόνια, η οποία θα προκύψει από τα μέτρα που αποφάσισε η σύνοδος και την οποία μείωση, ευρωγραφειοκράτες και κυβέρνηση, φτάνουν στο σημείο να την εμφανίζουν επικοινωνιακά ως μείωση του χρέους(!), δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική μπροστά στο μέγα μέγεθος των χρεολυσίων και ιδιαίτερα των τόκων που είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 1% για τα νέα τροϊκανά δάνεια θα ανέλθει το πολύ σε εξαιρετικά ολίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αν επεκταθεί αυτή η μείωση και στο παλαιό τροϊκανό δάνειο των 110 δις. θα είναι ένα μέγεθος αξιόλογο που μπορεί να ξεπεράσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια το 1 δις αλλά και πάλι σταγόνα στον ωκεανό των τόκων των 17 δις για φέτος και των 22 δις που θα φθάσουν κατά ελάχιστο το 2015 (αν εφαρμοσθούν μεσοπρόθεσμο και ιδιωτικοποιήσεις!)!

Το ίδιο η μη πληρωμή χρεολυσιών για μια δεκαετία για τα τροϊκανά δάνεια, δεν συνιστά μια ιδιαίτερα μεγάλη ανακούφιση όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερα υψηλού μεγέθους των συνολικών χρεολυσίων αλλά και γιατί αν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές, το "δώρο είναι άδωρο"!

Αντίθετα, μάλιστα, η δεκαετής περίοδος χάριτος για τα χρεολύσια των τροϊκανών δανείων θα μεταθέσει απαράδεκτα όλο το βάρους τους μετά το 2021 στις ανυποψίαστες νέες γενιές που έρχονται!
Από την ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου